Telefonos diplomácia: Biden tárgyalt Putyinnal, majd Zelenszkijjel

2022. január 5., 15:51 , 1090. szám

Bátran állíthatjuk, hogy 2021 végére a politikusok érintkezésének igen népszerű formájává vált a telefonbeszélgetés, és ez a trend a jelek szerint 2022-ben is folytatódik. Legalábbis erre vall, hogy 2021–2022 fordulóján két fontos megbeszélésre is telefonon került sor, oldandó az Oroszország és Ukrajna között, illetve általában Európában megfigyelhető feszültségeket.

December 30-án este Vlagyimir Putyin orosz elnök hívta fel amerikai kollégáját, Joe Bident. A beszélgetés közel 50 percig tartott. Az eszmecsere fő témája a január közepén esedékes orosz–amerikai tárgyalások előkészítése volt, azonban egyéb kérdések is szóba kerültek, például az ukrajnai helyzet. Biden már korábban jelezte, tájékoztatni kívánja orosz kollégáját, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajnát.

Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsadója szerint a Putyinnal folytatott beszélgetés során Biden „egyértelműen kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában támadó csapásmérő fegyvereket telepíteni Ukrajnába”. Orosz részről viszont jelezték annak fontosságát, hogy a biztonsági garanciákról szóló tárgyalások eredményre vezessenek. „Putyin közölte Bidennel, hogy Oroszország úgy fog viselkedni, ahogyan az Egyesült Államok tenné, ha a biztonsága szavatolásáról lenne szó” – jelezte Usakov. Biden ezt megértette és egyetértett vele, tette hozzá az orosz elnök tanácsadója.

A Fehér Ház is kommentálta a kapcsolatfelvételt.

„Biden elnök felszólította Oroszországot, hogy csökkentse a feszültséget Ukrajnához fűződő kapcsolatában. Világossá tette, hogy az Egyesült Államok, szövetségesei és partnerei határozottan válaszolnak, amennyiben Oroszország folytatja az ukrajnai inváziót. Biden elnök egyben támogatásáról biztosította a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek a jövő év elején (2022-ben – a szerk.) veszik kezdetüket a stratégiai stabilitásról szóló kétoldalú párbeszéddel, a NATO–Oroszország Tanácsban, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben. Biden elnök megerősítette, hogy jelentős előrelépés ezekben a párbeszédekben csak a deeszkaláció, nem pedig az eszkaláció közepette érhető el” – áll a washingtoni közleményben.

Vasárnap, január 2-án este Biden elnök – ugyancsak telefonon – beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is.

„Biden egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok szövetségeseivel és partnereivel válaszolni fog, amennyiben Oroszország megtámadja Ukrajnát” – áll a megbeszélésről a Fehér Ház által kiadott közleményben.

Az elnökök támogatták a rövidesen elkezdődő, a rendezésre irányuló diplomáciai erőfeszítéseket.

Biden kiemelte az Egyesült Államok, valamint szövetségesei és partnerei elkötelezettségét a „semmit önökről önök nélkül” elv mellett. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását.

Támogatásáról biztosította ezenkívül a donbászi feszültség enyhítését célzó bizalomépítő intézkedéseket, valamint a minszki megállapodások végrehajtásának előmozdítására irányuló aktív diplomáciát, a normandiai formátumot.

Volodimir Zelenszkij Twitter-üzenetében rámutatott, „az év első nemzetközi megbeszélése (Bidennel – a szerk.) bizonyítja kapcsolatunk különlegességét”.

A felek véleményt cseréltek egyebek mellett Ukrajna, valamint az Egyesült Államok és partnerei közös fellépéséről az európai béke fenntartása, a további eszkaláció megakadályozása érdekében, illetve szó esett a reformokról és a „deoligarchizálásról”. „Értékeljük a szilárd támogatást” – írta az ukrán államfő.

(zzz)