Három gyerek menekült el otthonról édesanyja kegyetlen bánásmódja miatt

2021. december 13., 09:05

December 10-én három kiskorú gyermek eltűnéséről érkezett bejelentés az ungvári rendőrségre. A kérelmező szerint lakótársának 10 és 12 éves lánya, valamint 14 éves fia nem tért haza. A gyerekek elmentek otthonról, és hosszú ideje nem léptek kapcsolatba az otthoniakkal.

A rendőrség már másnap reggel megállapította a gyerekek tartózkodási helyét. A fiatal szökevényeket a rendőrök kihallgatták, és azok bevallották, hogy mostohaapjuk és anyjuk verte őket, és a családban egészségtelen a pszichológiai légkör. Ezért döntöttek úgy, hogy megszöknek, hogy többé ne szenvedjenek a családon belüli erőszaktól.

A gyerekekkel való beszélgetés után a rendőrök az Ungvári Gyermekvédelmi Szolgálat munkatársaival együtt a lakóhelyükre mentek, beszélgettek a szomszédokkal, rokonokkal. A gyerekek szavai beigazolódtak – az életkörülmények valóban veszélyeztetik életüket és egészségüket. Az anya 24 éves élettársával neveli őket.

A rendőrök úgy döntöttek, hogy eltávolítják a testvéreket a családból, a bátyúi menhelyre szállították őket, ahol biztonságban lesznek. A nővel szemben gyermeknevelési kötelezettségének elmulasztása miatt közigazgatási feljelentést tettek. Ráadásul a nő és lakótársa ellen családon belüli erőszak miatt indul eljárás. Jelenleg a rendőrség a szociális munkásokkal közösen gyűjti azokat az anyagokat, amelyekkel megfoszthatják a nőt szülői jogaitól.

(pmg.ua/RV)