Helycsere az élen

Labdarúgás

2021. november 10., 08:32 , 1083. szám

A bajnokság első körének utolsó előtti, 14. fordulóját rendezték a hét végén, ami helycserét hozott a tabella élén az országos élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban. A nehéz helyzetben lévő Minaj FC hatalmas lehetőséget szalasztott el azzal, hogy hazai pályán vereséget szenvedett a sereghajtó Mariupoltól, így a kárpátaljai együttes immáron a kiesést jelentő 15. helyre csúszott vissza.

A Dinamo Kijev úgy szenvedett 2-1-es vereséget hazai pályán a Vorszklától, hogy Mircea Lucescu együttese csak a 95. percben tudott szépíteni.

A most zajló pontvadászatban első vereségüket elszenvedő fővárosiak 30 veretlen mérkőzést követően kaptak ki ismét hazai színtéren.

A kijeviek botlását azonnal kihasználta a Sahtar Donyeck, amely 3-1-re nyert a Kolosz Kovalivka vendégeként, így pontszámban nemcsak hogy beérte a címvédőt, de jobb mutatóinak köszönhetően meg is előzte a Dinamót.

Kiegyenlített első félidő végén az Ungváron pályára lépő Minaj egy védelmi hibából a 45. percben került hátrányba, majd a 73. percben emberelőnybe. Nem sokkal később büntetőhöz jutottak a hazaiak, Honcsar gyenge lövését azonban a vendégek kapusa védte. A 82. percben az emberhátrányban játszó Mariupol végleg eldöntötte a három pont sorsát, Kascsuk duplázni tudott, így a tabellán még mindig utolsó vendégek örülhettek idénybeli második sikerüknek.

Az öt vendégsikert is hozó játéknap eredményei: Minaj–Mariupol 0-2, Dinamo Kijev–Vorszkla Poltava 1-2, Kolosz Kovalivka–Sahtar Donyeck 1-3, Inhulec Petrove–Dnyipro 0-1, FK Lviv–Gyeszna Csernyihiv 0-2, Zorja Luhanszk–Veresz Rivne 3-0, Olekszandrija–Metaliszt 1925 Harkiv 2-0, Csornomorec Odessza–Ruh Lviv 4-3.

A tabella első helyét egyformán 35 ponttal vezető Sahtar és Dinamo között a Roberto de Dzerbi által vezetett bányászcsapatnak jobb a gólkülönbsége. A Zorja 29 ponttal követi a két nagy csapatot a 3. helyen.

A rangsor utolsó két helyét a Mariupol (7 pont) és a Minaj (8 pont) foglalja el.

Az első kör utolsó fordulójában, november 20-án a minajiak ismét itthon szerepelnek majd, és az ugyancsak nehéz helyzetben lévő Inhulec ellen növelhetik pontjaik számát.               

(tamási)