Jön az oltási tanúsítványok feketepiaca?

2021. augusztus 19., 11:50 , 1071. szám

Ha az ukrán hatalom úgy dönt, hogy szigorú korlátozásokat vezet be a vakcinázatlan polgárokkal szemben, tisztában kell lennie vele, hogy ezzel kolosszális korrupciós hullámot indíthat el, ami a hamis oltási tanúsítványok elterjedéséhez vezethet – mutat rá összeállításában a strana.ua. A problémán annál inkább érdemes elgondolkodni, vélik a portálnál, mivel a „feketepiac” máris működik, holott még alig vezettek be korlátozásokat. Az újságírók utánajártak, hogyan történik az oltási tanúsítványok illegális kiadása.

Jelenleg több módon is oltási tanúsítványhoz juthat az ember anélkül, hogy beoltatná magát.

Az első és egyben legegyszerűbb lehetőség, hogy fiktív oltási dokumentumot vásárolunk. A papíros ára mintegy 150 euró, három nap alatt elkészül, és külsőre megfelel az eredeti igazolásnak. Az európai utazások alkalmával mindenképpen megfelel, a határon azonban számolni kell némi kockázattal. Az ukrán határőr kérheti, hogy a polgár mutassa fel az oltásra vonatkozó bejegyzést a Gyija telefonos alkalmazásban is, miközben a szóban forgó dokumentum nincs regisztrálva a rendszerben. A strana.ua szerint ugyanakkor ez egyelőre nem jelent komoly gondot, mivel a határőrök rendszerint nem szentelnek különösebb figyelmet ennek a kérdésnek.

A második lehetőség, hogy olyan ukrán oltási tanúsítványt vásárolunk, amely a Gyija rendszerben is regisztrálva van. Az ilyen okmánnyal a határon sem lesz gond, és az országon belüli kedvezményekkel is élni lehet majd általa. Egy ilyen dokumentum ára 400 és 700 euró között ingadozik és megközelítőleg egy hónap alatt készül el. Az ár lényegében annak a családorvosnak a szolgáltatásától függ, aki az igénylő adatait beviszi az egészségügyi adatbázisba. A művelethez nincs szükség a „vevő” személyes jelenlétére, elég, ha megküldi a személyi igazolványa, az útlevele, valamint az adószámáról kiadott igazolás („indentifikációs kód”) másolatát. Ezután az orvos beviszi az ügyfél adatait az adatbázisba első alkalommal, majd az adott oltóanyag esetében a két dózis beadása közötti várakozási idő leteltével a második oltásra vonatkozó információt is betáplálja a rendszerbe. A strana.ua szerint jelenleg ez lehet a legelterjedtebb hamis tanúsítványtípus Ukrajnában, miután az ár még megfizethető, s közvetítőt is könnyebben talál az ügyfél.

A harmadik és egyben legdrágább eljárás, ha az ember európai típusú oltási igazolványt szerez. Ára 1500 euró, elkészítésének ideje legalább 21 nap. A strana.ua feltételezése szerint a módszer alkalmazását megnehezíti, hogy a megrendelőnek meg kellett fordulnia Európában abban az időben, amikor ott már folyamatban volt a vakcinázás. Ez ugyanis lehetővé teszi az erre vállalkozó európai klinika számára, hogy erre az időre jegyezze be a fiktív oltás beadását. További kockázata a megoldásnak, hogy az ár felét előre ki kell fizetni. Előnye viszont, hogy ezzel a dokumentummal szabadon közlekedhetünk Európán belül.

A portál újságírói maguk is végigcsinálták Kijevben a legdrágább tanúsítvány, egy úgynevezett sárga igazolvány beszerzését, és leírták az eljárás minden lépését. Mint rámutatnak, 29 nap alatt sikerült hozzájutniuk a dokumentumhoz, a külföldi okmány ukrajnai bejegyzése pedig egy órát vett igénybe.

A szakértők szerint az ilyen külföldi oltási igazolványoknak nem kell feltétlenül a határon túl készülniük, azokat itthon is előállíthatják a hamisítók. Alig hihető ugyanis, mutatnak rá, hogy Európában tömeges lenne az oltási dokumentumok hamisítása.

Az ukrajnai hatóságok elismerik, hogy nehéz felvenni a harcot a hamis oltási okmányokkal. Nincs rá mód, hogy ellenőrizzék a külföldön kiadott dokumentumok hitelességét, és azt sem tehetik meg jelen helyzet szerint, hogy elutasítják az ukrajnai bejegyzésüket. Olekszandr Kornyijenko, a kormányzó Nép Szolgája párt vezére a strana.ua cikkére reagálva azt ígérte, amint a parlament ősszel ismét összeül, módosítanak az idevágó szabályozáson.

(hk)