Agymenők

Sorozatajánló

2021. augusztus 3., 09:46 , 1068. szám

A következő sorozatot nem kell mindenkinek bemutatni, azért megpróbálkozom vele. A Wikipédia szerint az Agymenők (eredeti címe: The Big Bang Theory, szó szerint: Az ősrobbanás-elmélet) 2007-ben indult amerikai televíziós filmsorozat, műfaja szitkom. Készítője Chuck Lorre és Bill Prady, akik egyben vezetőproducerei a sorozatnak Lee Aronsohn és Steven Molaro vezetőírókkal együtt. A sorozat első adása Amerikában 2007. szeptember 24-én volt az amerikai CBS csatornán, és miután az első két évad sikeresnek bizonyult, a CBS 2011. január 22-én bejelentette, hogy a csatorna megrendelte további három évad elkészítését. Az eredeti amerikai változat és a magyar szinkronos részek is nevetéshangsávval együtt kerültek vetítésre. A sorozatnak egy spin-off változata is fut Az ifjú Sheldon címen, amely Sheldon gyerekkoráról szól.

Akik még nem hallottak a 2019-ben 10 évad után véget ért sorozatról, azok fellélegezhetnek: a sorozatnak semmi köze az 1992-ben készült, azonos című vígjáték-próbálkozáshoz. Olyan szériáról van itt szó, amely az alpári poénok és szegényes dialógusok helyett sikeresen alkalmazza a helyzet- és jellemkomikumot.

Pasadena városában legalább négy nagyon okos tudós él: Sheldon, Leonard, Howard és Rajesh. Lubickolnak az egyetemi kutatások és kísérletek világában, melyet ügyesen kiegészítenek a geek (kocka – a szerk.) szokások valamennyijével: egyszerre vannak oda Batmanért, Wonder Womanért, és ugyanúgy World of Warcraft-rajongók, ahogyan „vulkániul” (a Star Trek sorozatokból ismert vagy ismerhető nyelv) köszönnek alkalmanként egymásnak. Látszólag eléggé szórakoztatóak lennének önmagukban is azok számára, akik nem mélyülnek el a science fiction vagy a képregények világában: ezt a komikumforrást használja ki az amerikai CBS televíziós társaság által megbízott alkotópáros. A rendezők úgy mutatják be ezt a különös világot, hogy egy civil és a kockák számára meglehetősen egyszerű lányt hoznak be a képbe Penny szerepében.

A lány a mindennapi nézőt is aposztrofálhatná, hiszen meglehetősen naivan közelít az elméleti fizikához, ugyanúgy, ahogyan Green Lantern történetét sem képes egyszerűen felfogni. Bájos helyzet- és jellemkomikum alakul így ki a négy srác és a lány között, miközben a stáb a legapróbb részletekig ügyel arra, hogy a geek világát létrehozza. Mind a jelmezek, mind a díszletek tökéletes illúziót adnak a négyes világához: a képregénybolttól a kutatószobákon át Penny lakásáig minden sztereotipikusan mesélő és ügyesen kitalált is egyben. A kockaság mellé mindenkihez társul valami extra tulajdonság is. Leonard az arany középút, az emberibb életre vágyó, alacsony, szemüveges tudós; szobatársa a teljesen logikai alapon működő Sheldon, aki bár tankönyvszerűen ismeri az emberi érzéseket, vajmi keveset fog fel belőlük. Rajesh a sorozatot angolul nézők számára indiai akcentusával is humoros lehet, de hiperérzékeny lelkivilágával és a nők közvetlen közelében való totális elnémulásával is kellemes perceket okoz. Az egyébként unalomig hangsúlyozott zsidó származású Howard pedig állandóan ordibáló édesanyjával él együtt, és hatalmas, leplezhetetlen vonzalmat érez a nők iránt. Az alkotók nagyszerűen ráéreztek arra, hogy hogyan lehet szokatlan figurákkal jó sorozatot létrehozni és több évtizeden keresztül fenntartani.

A sorozat sikerét sokan a Jim Parsons által alakított Sheldon Cooper zseniális karakterében látják: a színészt háromszor jelölték Emmy-díjra a legjobb férfi főszereplő kategóriában, ebből – Golden Globe-díja mellé – kétszer bezsebelte a szobrocskát. A széria a 2010-es People’s Choice Awardson a kedvenc televíziós komédia címet is elnyerte.

A második kedvenc szituációs komédiám az IMDb-n 8,1-es értékelést kapott. Sok szeretettel ajánlom a magukat kockáknak tartók és esetleg kocka ismerősökkel rendelkezők számára, akik talán szeretnék megérteni őket valamilyen szinten, vagy bárki számára, aki unatkozik, vagy csak szeret evés közben egy-egy 20 perces, könnyen emészthető sorozatrészt megtekinteni. Jó szórakozást mindenkinek!

FS