A kereset online benyújtásáról

2020. március 3., 11:57 , 995. szám

„Érdekelne, hogy lehet-e e-mailben keresetet benyújtani a bírósághoz?”

– Ukrajna Állami Bírósági Közigazgatásának 2012. szeptember 7-i 105. számú végzése szerint a felperes elektronikus úton is benyújthatja keresetét a bíróságon.

Ehhez azonban be kell tartani a megállapított eljárást:

- regisztrálni kell a rendszerbe, amely az ukrán igazságszolgáltatás hivatalos internetes portálján keresztül érhető el (https://e-court.mail.gov.ua/);

- ki kell tölteni a regisztrációs nyomtatványt;

- a polgárnak meg kell adnia digitális aláírásának mintáját (szertifikátját), amelyet a bíróságokkal a rendszerben folytatott elektronikus levelezés során fog használni.

Van tehát lehetőség az elektronikus levelezésre a bíróságokkal, azt azonban senki nem tudja garantálni, hogy eközben nem merülnek fel műszaki hibák, tévedések. Ezért mégiscsak azt javasolnám, hogy amennyiben lehetősége van rá, válassza a hagyományos, papíralapú ügyintézést.

Ha a postát választja, küldeményeit tértivevényes levélként ajánlott feladnia, vagy olyan értékes küldeményként, amelyhez mellékelve van a boríték tartalmának leírása. A postán a levél leadásakor kapott elismervényt feltétlenül őrizze meg!

Személyesen is benyújthatja a keresetet a bírósági hivatalon keresztül. A hivatalban a keresetet a bejövő levelek fogadását és regisztrációját végző munkatársnak adhatja át munkaidőben. Vigye magával a benyújtott dokumentum másolatát, s kérje meg a bírósági dolgozót, akinek az eredeti okmányt átadta, hogy lássa el a másolatot is bélyegzővel, amelyen szerepel a beérkezés dátuma és az iktatási szám. Esetleg elismervényt is kérhet a dokumentum átvételéről.

hk