Vezető beosztású kárpátaljai magyar középiskolai tanárok zaklatásába kezdett az ukrán rendőrség

2020. január 29., 07:51 , 991. szám

Két vezető beosztású kárpátaljai magyar középiskolai tanárt idézett be kihallgatásra kedden az országos ukrán rendőrparancsnokság kijevi főosztályának nyomozó osztálya nem nevesített büntetőügyben.

Az érintett két tanárnak az idézést egy-egy nyomozótiszt adta át ungvári és munkácsi munkahelyükön. A rendőrségi munkatársak nem tudták megnevezni az idézés indokát.

A kijevi rendőrségi kihallgatásra beidézett, magát megnevezni nem kívánó egyik tanár a karpat.in.ua hírportál érdeklődésére elmondta, értetlenül, sőt megrökönyödve fogadta az írásos hatósági felszólítást, mert semmilyen kihágást nem követett el, de törvénytisztelő állampolgárként átvette a január 30-ra szóló idézést. Hozzátette, sem a kézbesítő rendőrségi munkatárs nem tudta megmondani, sem a hivatalos papíron nem szerepel, milyen minőségben, tanúként vagy gyanúsítottként akarja-e kihallgatni Kijevben a hatóság a dokumentumban jelzett, de nem nevesített, 2019. november 20-án indított büntetőeljárás kapcsán.

A pedagógus azt is elmondta, a kérdést illetően felvette a kapcsolatot a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jogsegélyszolgálatával. Annak ügyvédje felhívta az idézést küldő kijevi rendőrségi ügyosztályt, hogy adjon magyarázatot, de azt a választ kapta, nem közölhetik az ügy részleteit, viszont nem ragaszkodnak ahhoz, hogy az érintettek az idézésben jelzett napon jelenjenek meg a kihallgatáson, azt megtehetik később is – jelezte a hírportálnak nyilatkozó tanár.

(vb/karpat.in.ua)