Rászorulókat támogat ismét az Ökumenikus szegélyszervezet

2018. december 5., 13:40 , 933. szám

Az október 2-án elkezdett segélyakcióját folytatva, november 29-én ismét a rászorulók részére történő különböző adományok juttatását tűzte ki célul az ökumenikus segélyszervezet beregszászi központja. De mielőtt a jótékony célú eseményt részleteznénk, vegyük át, hogyan is jött létre Ukrajnában, ezen belül Beregszászban a segélyszervezet, és mi a tevékenységi köre a jelenben. Mindezekről Gerevich János, az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai kirendeltségének vezetőjét kérdeztük.

‒ A segélyszervezet 20 éve van jelen Kárpátalján, az első iroda 1998-ban alakult, amikor Kárpátalján sokak emlékébe bevésődött volt a nagy tiszai árvíz, akkoriban úgy hívták, hogy Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat. Annak az irodának az volt a feladata, hogy a Magyarországról és a világ különböző pontjairól küldött segélycsomagok eljussanak a kárpátaljai árvízkárosultakhoz. Aztán különböző programokat bonyolított le, majd jött a 2001-es újabb nagy tiszai árvíz, és ezt követően a svájci segélyszervezettel karöltve megalakult a beregszászi szociális alapítvány, később pedig 2006-tól az ADVANCE Kárpátaljai Tanácsadói és Fejlesztő Központ nevet kapta. Ezek a központok, mikor nem voltak rendkívüli helyzetek, különböző szociális és oktatási programokat hajtottak végre. Egyrészt magyarországi támogatással, másrészt ide lehet sorolni az ENSZ fejlesztőprogramját, az Európai Uniót és a különböző nagy nemzetközi szervezetekkel való együttműködést.

Most, 2018-ban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy nagyszabású programot indított az ukrajnai belső menekültek megsegítésére. Több mint egy év kellett ahhoz, hogy a különböző engedélyeket megkapjuk, de most el lehet mondani, hogy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által létrehozott alapítványok működnek, és emellett a képviselet is megvan. Ha Kárpátaljáról van szó, akkor azok a képviseletek szerveznek programokat, amelyeknek erre megvan a mandátumuk, ha viszont Ukrajnáról, akkor szintén azok a szervezetek működnek, amelyeknek ez a feladatuk. Az elmúlt 20 évben, több mint 1 milliárd forint összeget meghaladó programokat hajtott végre a segélyszervezet Kárpátalján és Ukrajnában. Az ukrajnai belső menekülteket segítő program, amely 10-11 megyét fog át, több mint 1 millió eurót ölelt fel. Ezt az összeget nemcsak magyarországi források fedezték, hanem az ACT International nevű esernyőszervezet, amely összefogja és koordinálja a világon működő protestáns hátterű segélyszervezeteket, az ők anyagi támogatásával is hajtottuk végre ezt a programot. 2014 és 2017 között több mint 50 000 embert értünk el 500 településen, ezenkívül szállásokat újítottunk fel. A mostani őszi programsorozat pedig a magyar megyei jogú városok és a beregszászi jótékonysági félmaraton során és a kampány során összegyűlt adományokból kerül finanszírozásra.

‒ A mai beregszászi segélyakció és a további programok milyen részleteket tartalmaznak?

‒ Ma, 2018. november 29-én indítottuk el azt a programot, amelynek keretein belül 250 családhoz, különböző szociális helyzetben lévő rászorulókhoz juttatunk el fél-fél tonna brikettet, házhoz szállítva, durván 7 millió forint értékben. A házhoz szállítást a helyi szociális gondozó és a segélyszervezet munkatársa kíséri. Aztán a jövő héten indítjuk be azt a programot, amely által több mint 700 egyedül élő embert támogatunk, és szintén házhoz szállítjuk, ez lefedi Beregszászt, illetve a Beregszászi járást. Ezenkívül nagy mennyiségű élelmiszercsomaggal fogjuk támogatni a beregszászi nyugdíjasotthont, Mezőváriban a nyugdíjasotthont és a beregszászi szociális konyhát. Továbbá tervezzük azt is, hogy a Beregszászi járás és Beregszász város óvodái a téli időszakban kapjanak egy olyan élelmiszercsomagot, amely fedezi a nem romló élelmiszerek mennyiségét legalább két hónapra, ezáltal felszabadulnak azok a pénzösszegek, amelyeket az óvodák erre szántak, így ezekből a megtakarításokból tudnak majd a gyerekeknek vásárolni zöldségeket, gyümölcsöket stb. amelyek tartalmasabbá teszik majd az étkezésüket.

‒ Ha valaki segítségre szorul, hogyan, honnan szereznek róla tudomást?

‒ Többek között tudomást szerzünk a sajtóból, de mi együtt dolgozunk a helyi szociális szervekkel, tartjuk a kapcsolatot az egyházakkal, a különböző társadalmi szervezetekkel, de személyesen is be tudnak jönni a rászorulók, a bajba jutott emberek. Nagyon nyitottak vagyunk bárkivel együttműködni- fűzte hozzá Gerevich János, mert a helyi szervezetek rendelkeznek adatbázissal, és a logisztikában is nagy segítségünkre vannak, valamint szívesen bevonjuk őket mindenféle munkafázisba ‒ tette hozzá.

‒ Ha egy egyszerű magánszemély szeretne segíteni, hogyan teheti ezt meg?

‒ Hát legegyszerűbben úgy tud segíteni, ha tárcsázza magyar telefonjáról a 1353-as számot, ezzel 250 forinttal tud hozzájárulni a segélyakcióinkhoz. Továbbá minden postán megtalálható a segélyszervezet sárga csekkje, amit ott be is tud fizetni, illetve hát banki utalással a segélyszervezet számlájára a weboldalán keresztül lehet címkézni az adományt, pl. odaírni, hogy a kárpátaljai rászorulók segítségére.

‒ Végül Ön vagy az Ökumenikus Segélyszervezet mit üzen Kárpátalja lakosságának?

‒ Nos, az egyik magyarországi barátom mondta, hogy „a kárpátaljai emberek a jég hátán is megélnek” azt tudom mondani, hogy ezt a képességüket és szokásukat őrizzék meg, valamint oda kell egymásra figyelni, és valóban, ha valaki tud és akar egy-egy rászorulót megsegíteni, ezt különböző formában meg tudja tenni, gondolok itt egy telefonhívásra, önkéntes munkára, vagy csupán azzal is meg tudja tenni, ha lát egy bajba jutott embert, és azt jelzi felénk.

Dankai Péter