Parkolás: szigorúbb szabályok, szigorúbb büntetés (Frissítve)

2018. szeptember 27., 19:10 , 925. szám

Szeptember 27-én hatályba lépett Ukrajna törvénye Bizonyos ukrán jogszabályok módosításáról a közlekedési eszközök parkolása terén. Előzetesen sokan arra számítottak, hogy az új szabályozás segít megreformálni a parkolás terén az országban tapasztalható őskáoszt, az első tapasztalatok azonban arra vallanak, hogy a rendre még várni kell.

A törvény értelmében mostantól a rendőrség felhatalmazást kap a közlekedést akadályozó parkoló járművek elszállítására. A gépkocsit a következő esetekben szállíthatják el: ha a jármű az úttesten a második vagy többedik kocsisorban parkol; vasúti átjárónál, villamos síneken, felüljárón vagy alatta, hídon, alagútban, gyalogátkelőhelyen (esetleg 10 méterrel előtte vagy utána), útkereszteződésben vagy 10 méternél közelebb a kereszteződéshez (gyalogosátkelő hiányában) áll meg. Ugyancsak az elszállítás sorsára juthat a jármű, ha 30 méternél közelebb áll meg a buszmegállókhoz, 10 méternél közelebb parkol az útjavítási munkálatok kijelölt helyéhez (vagy magán a munkaterületen), 10 m-nél közelebb áll a környező területek kihajtóihoz, vagy közvetlenül azok előtt parkol.

A jármű elszállítását indokló körülményeket a hatóságoknak kötelező fotón vagy felvételen, valamint a közigazgatási jogsértésről felvett jegyzőkönyvben rögzíteni. Ezzel párhuzamosan haladéktalanul értesíteni kötelesek az elszállításról a jármű tulajdonosát (sms-ben vagy e-mailben). Ugyanakkor az eddigi gyakorlattól eltérően a rendőrségnek már nem kell bizonyítania, hogy a szabálytalanul parkoló jármű akadályozta a forgalmat.

A parkolási szabályok megsértése – beleértve a parkolási díj megfizetésének elmulasztását a fizetett parkolóhelyeken – az egy órai parkolási díj hússzorosának megfelelő bírsággal büntetendő. Az ingyenes parkolóhelyen való megállás az arra nem jogosult személyek esetében az egy órai parkolási díj 30-szorosának megfelelő bírság kiszabását vonja maga után.

Az elszállított járművek visszaszolgáltatása a szállítási és megőrzési költségek kifizetése után lehetséges. Az UNIAN hírügynökség értesülései szerint a járművek elszállítási díja két tonnáig 600 hrivnya, 2–3 tonna között 700 hrivnya, három tonna fölött 850 hrivnya lesz. A jármű megőrzése az elsőtől a hetedik napig napi 120 hrivnyába kerül, majd 20 hrivnyát számítanak fel minden további nap után (a díjak nem tartalmazzák az áfát).

További újdonság, hogy a közterületeken megjelennek az igen széles jogkörökkel felruházott parkolási ellenőrök. A rendőrséghez hasonlóan ők is bírságolhatnak, illetve – elvben – elszállíttathatják a szabálytalanul leállított járműveket. Ezenkívül mostantól meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy a bírságcédulát nemcsak személyesen adhatja át az eljáró hatósági személy, hanem egyszerűen betűzheti az autó szélvédőtörlője alá.

A szakértők még a törvény életbe lépése előtt figyelmeztettek, hogy a jogszabályok bevezetéséből számos probléma adódhat. Például, hogyan fizessen a járművezető a parkolásért, ha készpénzt nem fogadhatnak el a parkolási ellen­őrök, azaz kizárólag a parkolóóra segítségével, mobiltelefonon vagy speciális bérlet megvásárlásával lehet elszámolni? Mi történik az olyan városrészekben, ahol fizikailag lehetetlen szabályosan parkolni? Egyelőre csak annyi bizonyos, hogy az új törvénytől se parkolóhelyből, se parkolóórából nem lesz több.

A járművezetők és a helyzetről beszámoló média tapasztalatai egyelőre meglehetősen vegyesek, ami az új rendelkezések alkalmazását illeti. Máris van rá számos példa, hogy a szabálytalanul parkoló autókat kertelés nélkül elszállították, s van, ahol a bírságok kiírásában mutatkoznak szorgalmasaknak a rend őrei. Ám ez a buzgalom távolról sem általános és folyamatos, vagyis előfordulhat, hogy a járművezetőnek szerencséje lesz, és ahogyan eddig, úgy eztán se törődik senki szabálytalanul parkoló gépkocsijával.

A vegyes tapasztalatok egyik oka, hogy a hatóságok nem állnak még teljesen készen a jogszabályi előírások maradéktalan végrehajtására. Például van, ahol nincs elég autómentő, ezért bármennyire igyekezzenek is, nem győzik a munkát.

Ugyancsak gond, hogy a rend­őrök sok esetben nem rendelkeznek a szabálytalanság rögzítésére alkalmas kamerákkal, írja a strana.ua. Ezért előfordulhat, hogy nem mernek elszállíttatni egy-egy járművet, mivel attól tartanak, hogy felvétel hiányában a gépkocsivezető beperli őket. A hatósági személyek legfeljebb a fizetett parkolóhelyeken alkalmazhatják a szabálysértés rögzítésére a mobiltelefonjaikat, ám ebben az esetben is csak azokat, amelyek rögzítik a szabálysértés időpontját.

Ellentmondásosak a hírek azzal kapcsolatban, hogy a járőrrendőrség egy részét már felszerelték a szabálysértések rögzítésére alkalmas kamerákkal. További probléma azonban, hogy Ukrajnában pillanatnyilag nincs szabályozva a parkolási szabálysértés rögzítésére alkalmas kamerák hitelesítésének eljárása. Így elvben nem kizárt, hogy a járművezetők erre hivatkozva is sikerrel perelhetik a velük szemben eljáró rendőrt.

Egyes hírek szerint az év végéig bevezethetik a szabálysértések rögzítésére a köztéri automata kamerarendszereket. Ezek a készülékek azonban meglehetősen drágák, egy-egy rendszer ára 5–10 ezer dollár.  Állítólag a kormány a helyi önkormányzatokra bízná e rendszerek beszerzését és felszerelését, cserébe a helyi költségvetésekben hagynák a befolyó bírság egy részét.

Az önkormányzatok azonban pillanatnyilag ettől függetlenül sem állnak a helyzet magaslatán. Számos településen csak most kezdődött el a parkolási ellenőrök toborzása és kiképzése. Arról nem is szólva, hogy sajtóértesülések szerint egyelőre nincs maradéktalanul szabályozva a parkolási ellenőrök tevékenysége a szabálysértő járművek elszállítása terén, így ezt ma még csak rendőr jelenlétében tehetik meg.

(ntk)