KVU: 38 képviselő pihent a parlamenti szavazás helyett januárban

2018. február 3., 12:45

Idén januárban visszaesett a képviselők részvétele a parlamenti szavazásokban – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Ukrajnai Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet tájékoztatása nyomán. A KVU szerint ez a jelenség hagyományosnak mondható az év első hónapjában.

Januárban 330 képviselő nem vett részt a szavazások több mint felében. Közülük 38 egyetlen alkalommal sem szavazott (azaz nem nyomták meg sem az „igen”, sem a „nem”, sem a „tartózkodott” gombot).

Átlagosan egy képviselő csupán a szavazások 29%-ában vett részt.

A 38 honatya közül, akik a hónap folyamán egyszer sem szavaztak, kilenc az Opozicijnij Blok párt képviselője, nyolcan függetlenek, heten a BPP-ben, öten a Vidrodzsennyában, hárman a Batykivscsinában, illetve ketten-ketten Oleh Ljasko Radikális Pártjában, a Volja Narodu képviselőcsoportban és a Narodnij Frontban politizálnak.

Több ismert képviselőt is találunk az egyáltalán nem szavazók között: Dobkin, Rabinovics, Timosenko, Dovhij, Murajev, Berezenko és Jaros.

Olekszij Koselj, a KVU vezetője jelezte, januárban a képviselők egy része nem hivatalosan szabadságon van; a 38 egyáltalán nem voksoló honatya 60%-a a szavazások idején nem tartózkodott a Legfelső Tanács épületében. Koselj rámutat: a képviselők szavazási aktivitása januárban jelentősen elmarad a korábbi hónapokban tapasztaltaktól. Összehasonlításul: decemberben és novemberben 12-12, októberben 10, szeptemberben 19 honatya nem vett részt egyetlen szavazásban sem.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)