Felelősségre vonják a militarizált alakulatokat, ha törvényt sértenek

2018. február 2., 12:31

Szerhij Knyazev, a nemzeti rendőrség vezetője február 1-jei sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a társadalmi szervezeteknek nincs joguk járőrözni az ország utcáin, s felelősségre vonásra számíthatnak, amennyiben megsértik a törvényt.

„A nemzeti rendőrség fegyveres állami testület, amelynek fő feladata a közrend fenntartása, a társadalom védelme azon hatáskörökön belül, amelyeket A nemzeti rendőrségről törvény állapít meg” – mondta Knyazev, akit a Belügyminisztérium sajtószolgálata nyomán az Ukrajinszka Pravda idéz.

Szavai szerint a nemzeti rendőrség preferenciája a törvényesség biztosítása.

„A törvényesség biztosításában segítséget nyújtanak a rendőrségnek a Nemzeti Gárda, az Állami Határőrszolgálat és hatásköreiken belül Ukrajna Fegyveres Erői. Semmilyen más társadalmi formációnak nincs joga militarizálódni, mert a jogszabályi normák egyértelműen fogalmaznak” – jelezte.

Knyazev hozzátette: amennyiben bármelyik társadalmi szervezet megsérti a vonatkozó törvényt, létrehozóit adminisztratív vagy büntetőjogi felelősségre vonják.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Nemzeti Hadtest párt január 28-án Kijevben nyilvános eskütételt szervezett az úgynevezett Nemzeti Druzsinák tagjai számára.

Arszen Avakov belügyminiszter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a druzsinák társadalmi szervezetekként létezhetnek, de semmi esetre sem hághatják át a törvényesség kereteit.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)