Eldőlt: nő a villamos energia ára

2017. december 29., 19:15 , 885. szám

Az előrejelzések szerint 2018-ban 16,2%-kal nő majd a villamos energia nagybani piaci ára – jelentette az Ekonomicsna Pravda az energetika és a kommunális szolgáltatások állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKP) december 28-i határozata nyomán.

Az áremelésre két lépésben kerül sor: 2018. január 1-jétől 9,5%-kal, április 1-jétől pedig további 6,1%-kal kerül többe a villamos energia.

A portál által idézet határozattervezet értelmében a nagybani piaci ár emelését az infláció, a bérek növekedése, a hrivnya devalvációja, továbbá a gáz árának 16,7%-os emelkedése, valamint a szén 38,3%-os drágulása teszi indokolttá. A nagybani piaci ár elsősorban az ipari fogyasztók által felhasznált áramtarifák alakulására van hatással.

Dmitro Vovk, az NKREKP elnöke a hromadske.ua szerint az új árat kiegyensúlyozottnak és piacinak nevezte, hangsúlyozva, hogy az a vádakkal ellentétben nem az oligarchákat, hanem az energetikai ágazatot szolgálja, amely mintegy 400 ezer munkavállalót foglalkoztat. Egyes piaci elemzők ugyanakkor attól tartanak, hogy a határozat az árak emelkedésének újabb hullámához vezet, egyebek mellett a kommunális szolgáltatások terén.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az NKREKP 2016 márciusában új módszert vezetett be a villamos energia nagybani piaci árának kiszámítására – a hőerőművek ezen az áron értékesítik a megtermelt áramot a piacon. Az új módszer értelmében a villamos energia termelésére használt szén árát az úgynevezett Rotterdam+ képlet alapján számítják ki: a szén ára Rotterdam kikötőjében + Ukrajnába szállításának költsége. A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NABU) áprilisban közölte, hogy hivatali helyzettel való visszaélés miatt vizsgálatot indított az NKREKP tisztviselői ellen a Rotterdam+ képlet kapcsán.

(epravda.com.ua/hromadske.ua/Kárpátalja)