Jelen helyzet szerint nyolc párt jutna be a parlamentbe

2017. december 25., 10:27

Ha most rendeznék a parlamenti választásokat Ukrajnában, nyolc párt jutna be a Legfelső Tanácsba – jelentette az UNIAN hírügynökség a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet decemberi felmérése alapján.

Az adatokból kitűnik, hogy ha december közepén rendezték volna a parlamenti választásokat, a megkérdezettek 6,5%-a a Batykivscsina pártra szavazott volna, míg a Petro Porosenko Blokkja „Szolidaritás” a szavazatok 5%-át, az Opozicijnij Blok a 4,1%-át, a Za zsittya párt a 3,9%-át, Oleh Ljasko Radikális Pártja a 3,8%-át, a Hromagyanszka Pozicija párt a 3,3%-át, a Szamopomics Egyesülés a 2,8%-át, a Szvoboda Összukrán Egyesülés a 2%-át, az UKROP párt az 1,4%-át, az Agrárpárt és az Ruh Novih Szil (Új Erők Mozgalma) egyaránt az 1,2%-át, a Narodnij Front a 0,7%-át, a Vidrodzsennya párt és a Szocialista Párt egyaránt a 0,5%-át szerezte volna meg. A többi pártra a szavazók a voksok 0,8%-át adta volna összesen. Ugyanakkor a megkérdezettek 3,6%-a kihúzta volna valamennyi pártot, vagy érvénytelenítette volna a szavazólapot, 17,1%-uk nem ment volna el szavazni, 38,7%-uk nem tudta eldönteni, hogy kire szavazzon, 2,8% pedig nem kívánt válaszolni a kérdésre.

Ily módon, ha mindazok, akik nem tudták eldönteni, hogy kire szavazzanak – mint általában – most sem mentek volna el szavazni, az összes választó 38%-a adott volna le érvényes szavazatot, s a voksok a következőképpen oszlottak volna meg: Batykivscsina – 17,2%, Petro Porosenko Blokkja – 10,7%, Opozicijnij Blok –10,7%, Za zsittya – 10,2%, Oleh Ljasko Radikális Pártja – 10,2%, Hromagyanszka Pozicija – 8,8%, Szamopomics Egyesülés – 7,4%, Szvoboda Összukrán Egyesülés –5,4%. A többi párt nem érte volna el a parlamentbe jutási küszöböt jelentő 5%-os eredményt.

(unian.ua/Kárpátalja)