Az eurooptimisták képviselők megfélemlítésével vádolják Lucenkót

2017. december 6., 17:03 , 883. szám

Az Eurooptimisták Frakcióközi Képviselői Egyesülés ellenzéki politikusok fenyegetésének és hatalommal való visszaélésnek minősítette Jurij Lucenko legfőbb ügyész bejelentését, mely szerint büntetőjogi felelősségre vonják azokat a parlamenti képviselőket, akiknek „közük volt Miheil Szaakasvili szökéséhez az SZBU munkatársainak őrizete alól” – jelentette az Ukrajinszka Pravda a csoport Facebook-oldala nyomán.

„Lucenko beszédében a Legfelső Tanács kupolája alatt büntetőjogi felelősségre vonással fenyegette Szvitlana Zaliscsuk, Szerhij Lescsenko, Ihor Lucenko és Musztafa Najjem »eurooptimistákat«. Mi, az Eurooptimisták Frakcióközi Egyesülés tagjai úgy véljük, hogy ezek a büntetőeljárás megindítására vonatkozó bejelentések nem egyebek, mint hatalommal való visszaélés és cinikus megfélemlítése a jelenlegi kormányzatot bíráló képviselőknek” – áll a honatyák nyilatkozatában.

A politikusok azt állítják, hogy nem követtek el törvénysértést.

„A képviselők részvételükkel garantálták, hogy a bűnüldöző szervek munkatársai nem alkalmaznak erőszakot a békés aktivisták ellen” – hangsúlyozzák az egyesülésnél.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, Jurij Lucenko december 5-i parlamenti beszédében megnevezett nyolc képviselőt, akiket „ellenőriznek” Szaakasvili szökésével kapcsolatban. A már említetteken kívül elhangzott Jurij Derevjanko, Oleh Petrenko, Jurij Levcsenko és Viktor Csumak képviselők neve.

A BPP, a nagyobbik kormánypárt felszólította parlamenti frakciója tagjait, Szvitlana Zaliscsukot, Szerhij Lescsenkót és Musztafa Najjemet, hogy tanúsítsanak megbánást, és ismerjék el hibájukat „a Miheil Szaakasvili vezette tiltakozó akciók támogatását illetően”.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)