Betiltották egy nemzetbiztonsági kockázatot jelentő színész sorozatát

2017. december 2., 19:33

Az elmúlt hét egyik legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye némileg meglepő módon egy televíziós sorozat betiltása volt Ukrajnában.

Történt, hogy november 29-én, szerdán az Állami Filmügynökség (Derzskino) érvénytelenítette a Szvati (Házasságszerzők) ukrán televíziós sorozat regisztrációját és sugárzási jogait. Ezzel tovább bővült az Ukrajnában 2014 és 2016 között ilyen vagy olyan okból betiltott filmek immár több mint 500 alkotásból álló listája.

A hatóságok először 2016-ban figyelhettek fel a sorozatra, amikor az ukrán határőrség három évre kitiltotta az országból a sorozat két orosz színészét, Ljudmila Artemjevát, valamint Nyikolaj Dobrinyint, mivel megállapítást nyert, hogy azok törvénytelenül léptek a megszállt Krím területére. Azután 2017. november 22-én az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közölte, hogy a film egyik főszereplője, Fjodor Dobronravov is nemkívánatos személy lett Ukrajnában. Ráadásul a titkosszolgálat előterjesztése nyomán a Kulturális Minisztérium úgy döntött, hogy Dobronravov felkerül az ország nemzetbiztonságára veszélyt jelentő személyek listájára. Az orosz színészt azzal vádolták meg, hogy ukránellenes kijelentéseket tett, támogatta a Krím megszállását, illetve törvénytelenül látogatta a félszigetet.

Az efféle eljárás manapság nem ritka Ukrajnában, és az Ukrajinszka Pravda szerint elvben meg is felel egy még 2015-ben elfogadott törvénynek, amely az oroszországi érdekeltségű filmek és sorozatok bemutatását hivatott szabályozni. Ám a szóban forgó alkotás producere nem más, mint Volodimir Zelenszkij, aki a 95-ij Kvartal kabaréműsor egyik főszereplőjeként tett szert országos ismertségre, a Szvati pedig igen népszerű az ukrán tévénézők körében.

A színész-producer sorozata betiltásának hírére a YouTube-on közzétett videoüzenetben reagált, méghozzá meglehetősen indulatosan, javasolva egyebek mellett az SZBU-nak, hogy törődjön inkább a saját dolgával, azaz a nemzetbiztonsággal, és tegyen rendet az ukrán városok utcáin. Felvetette azt is, szerinte igazságtalan, hogy az utóbbi 15 évben a sorozaton dolgozó mintegy ezer embernek kell bűnhődnie egyetlen színész vétkéért, aki ráadásul immár nem is lép ukrán területre. A hevesnek mondható kirohanást alig néhány nap alatt több mint kétmilliónyian látták a YouTube-on, és sokan a véleményüket sem rejtették véka alá az üggyel kapcsolatban. A vélemények ugyancsak megoszlottak. Sokan értettek egyet Zelenszkij mondandójával, ám sokan voltak azok is, akik képmutatónak nevezték őt, és a szemére vetették egyebek mellett, hogy korábban a jelenleg hatalmon lévő politikusokat támogatta, és csak akkor figyelt fel az országban zajló folyamatokra, amikor azok a saját vállalkozását is érintették.

Az 1+1 tévécsatorna, amelyen futott a sorozat, s amely 2018 tavaszán tervezte bemutatni az újabb évadot, értetlenségének adott hangot a döntés kapcsán. A társaság szerint tisztázni kell, hogy a hatóságok valójában miért döntöttek a film betiltása mellett, miközben több más sorozatot, amelyekben szintén olyan orosz színészek játszanak, akik megszólaltak a Krím hovatartozását illetően, vagy megfordultak a félszigeten, változatlanul forgalmazhatnak Ukrajnában. A csatorna ezzel kapcsolatban majd egy tucat orosz színész nevét ajánlotta a hatóságok figyelmébe, ám eddig hivatalosan senki nem reagált a felvetésre. Az 1+1 szerint eljött az ideje, hogy nyílt vitában dolgozzák ki az efféle tiltó határozatok meghozatalának félreérthetetlen kritériumait, ellenkező esetben a mostanihoz hasonló esetek boszorkányüldözésre emlékeztetnek.

Az Ukrajinszka Pravda felvetette, hogy talán ismét engedélyeznék a sorozat forgalmazását, ha abban többé nem szerepelne Dobronravov. Röviddel később azonban Zelenszkij bejelentette, hogy felhagy a sorozattal, vagyis nem látta értelmét szembeszállni a hatóságokkal vagy engedményeket tenni. Az egyetemes filmművészetet döntésével bizonyosan nem éri nagy veszteség, az ukrán társadalom azonban választ érdemelne arra a kérdésre, hogy valóban léteznek-e olyan filmsorozatok, amelyeket hasonló okokból eddig nem tiltottak be a hatóságok. Arról nem is szólva, hogy a Szvati kapcsán kialakult vitában megszólaló közemberek, újságírók, szakértők és politikusok csak elvétve jutnak el a felismerésig, hogy a XXI. században műsorokat betiltani Európában nem éppen elegáns dolog.

(ntk)