Újabb emberéletet követelt a botulizmus

2017. június 14., 18:25 , 858. szám

Botulizmus okozta egy 52 éves férfi halálát Odessza megyében – jelentette az UNN hírügynökség Szvitlana Lavrjukovára, az odesszai városi infektológiai kórház igazgatójára hivatkozva.

A férfi az egyik városi szupermarketben vásárolt szárított halat, s három nappal az elfogyasztása után a botulizmusra jellemző tünetekkel került kórházba. Kezelőorvosainak elmondása szerint a betegnek érkeztek beadni a botulizmus elleni védőoltást, azonban ez sem segített.

„Öt nappal a végzetes halfogyasztás után a férfi elhunyt. De nemcsak a botulizmus volt ennek az oka, egy sor további súlyos betegségre derült fény a páciensnél” – közölte a főorvos.

Az UNN emlékeztet, hogy az ország több megyéjéből jelezték a botulizmus eseteit. Kijev, Szumi és Donyeck megyékben is okozott már halálesetet a fertőzés.

Az Állami Élelmezés-egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Szolgálat arra szólította fel a lakosságot, hogy tartózkodjék a szárított és füstölt hal fogyasztásától.

A hírügynökség tudósítása kitér arra is, hogy Odessza megyében rendelkezésre állt a betegség gyógyításához szükséges oltóanyag, az ország több régiójából azonban hiányzik.

(unn.com.ua/Kárpátalja)