Ivano-Frankivszki vámosok egymilliót ajánlottak az ellenük nyomozó rendőröknek

2017. március 18., 13:39 , 845. szám

Az Ivano-Frankivszk megyei vámhatóság vezetői egymillió hrivnyát ajánlottak a rendőröknek az ellenük indított vizsgálat beszüntetéséért cserébe – jelentette az Ukrajinszka Pravda Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-bejegyzése alapján.

„A bűnözőcsoport, melynek tagja volt a megyei vámhatóság megbízott vezetője, két helyettese, valamint a vámhivatal vezetője, megkísérelte megvesztegetni a nemzeti rendőrség Lemberg (Lviv) megyei gazdaságvédelmi főosztályának nyomozóit, valamint a katonai ügyészség ügyészét” – írta a belügyi tárca vezetője.

A miniszter közlése szerint a jelzett személyek korábban a Lemberg megyei vámhatóságnál töltöttek be különböző tisztségeket, és a hatóságok számos korrupcióra utaló tényt dokumentáltak velük kapcsolatban. Miután azonban január 19-én a rendőrség Lemberg megyei gazdaságvédelmi főosztálya és a katonai ügyészség munkatársai letartóztatták a Lemberg megyei vámhatóság egyik vezetőjét, a többieket a korábbi tisztségüknek megfelelő beosztásba vezényelték át Ivano-Frankivszk megyébe, ahol folytatták üzelmeiket. Módszerük lényege, hogy pénzbeszedési rendszert alakítottak ki a vámhatóság legalsó szintjétől egészen a vezetőkig.

Amikor a leleplezett vezetők megértették, hogy nem sikerül elkerülniük a felelősségre vonást, elhatározták, hogy megpróbálnak kiegyezni a rendőrökkel. A megegyezés ára szerintük az egymillió hrivnyát is meghaladta.

„Március 17-én éjszaka az »üzleti találkozó« során az üzletelő vámosokat letartóztatták a nemzeti rendőrség Lemberg megyei gazdaságvédelmi főosztályának munkatársai a nyugati régió katonai ügyészségének nyomozóival együttműködésben” – közölte Avakov.

Az esettel összefüggésben a hatóságok több házkutatást tartottak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)