Kárpátaljai népi hagyományőrző csoportok Nagydoboson

Olvasói levél

2016. szeptember 22., 08:46

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagydoboson idén 16. alkalommal tartották meg a Nemzetközi Sütőtökfesztivált. A fesztiválra meghívást kapott néhány kárpátaljai magyar hagyományőrző csoport is.

2016. szeptember 18-án  a nagydobosi Nemzetközi Sütőtökfesztiválon három kárpátaljai magyar hagyományőrző csoport mutatkozott be: a nevetlenfalui Arany Alkony Népdalkör, a mezőgecsei Kék Viola tánccsoport és a nagypaládi citerazenekar.A kétnapos fesztivál második felvonását a mezőgecsei Kék Viola tánccsoport nyitotta meg viski csárdással, valamint páros csárdással, szatmári verbunkossal, nyírségi táncokkal és marosszéki néptánccal. Az Arany Alkony Népdalkör ismert magyar, – nevetlenfalui – népdalokkal, illetve kevert nyelvű (magyar és ruszin) nótákkal ajándékozta meg a hallgatóságot. A nagypaládi citerazenekar délalföldi, dunántúli, bogyiszlói és szatmári népdalcsokorral kedveskedett a fesztiválozóknak. A nagydobosi közönség érdeklődve figyelte a kárpátaljai hagyományőrző csoportok bemutatóit, a program végeztével hálás tapssal köszönte meg a vendég előadók színes előadását.

A nagydobosi Nemzetközi Sütőtökfesztivál lehetőséget adott arra, hogy a kárpátaljai csoportok bemutassák, hogy – küzdve a nehézségekkel – Kárpátalján még él és hagyományt őriz a magyarság.

Kudron Katalin