Ukrajnai kulturális programok az évfordulók jegyében

2016. szeptember 16., 15:57

Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc 60., valamint a magyar–ukrán diplomáciai kapcsolatfelvétel 25. évfordulójához kötődnek idén az ukrajnai magyar kulturális rendezvények – emelte ki Keskeny Ernő, Magyarország ukrajnai nagykövete pénteken Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

A diplomata emlékeztetett arra, hogy Magyarország 1991. december 3-án az első országok között ismerte el Ukrajna függetlenségét, majd elsőként nyitott nagykövetséget Kijevben. „Készülünk arra, hogy ezt a 25. évfordulót méltó módon megünnepeljük” – mondta a nagykövet, részleteket azonban egyelőre nem hozott nyilvánosságra.

Keskeny Ernő bejelentette, hogy Jevhen Niscsuk ukrán kulturális miniszter védnökséget vállalt az ukrajnai 1956-os emlékrendezvények fölött. Az emlékév keretében egy 1956-os forradalomhoz kötődő filmfesztivált tartanak az ukrán fővárosban, valamint történész kerekasztal-beszélgetést rendeznek a kijevi magyar nagykövetségen, amelyen részt vesz Jeszenszky Géza történész, volt magyar külügyminiszter is, továbbá kiállítás nyílik ukrán archívumoktól kapott dokumentumokból a külképviselet épületében. 

A nagykövet elmondta, hogy Lembergben (Lviv) szeptember 16–18. között rendezik meg a nemzetközi könyvkiadó fórumot, amelyen Magyarország is részt vesz.  

Szeptember 22-én Ligeti György hegedűversenyének ukrajnai bemutatóját tartják Kijevben.

Szeptember 29-én a Babij Jar-i (ukránul Babin Jar) tragédiára emlékeznek Kijevben egy filmfesztivál keretében, amelyen levetítik az Oscar-díjat nyert Saul fia című magyar filmet is. Babij Jarban történt a II. világháború történetének egyik legnagyobb tömegmészárlása. 1941. szeptember 29-én és 30-án a német megszállók több mint 33 ezer zsidót tereltek össze és lőttek agyon egy szakadéknál. A következő több mint két évben további tömeges kivégzések történtek ott, az áldozatok között voltak romák, nem zsidó kijevi lakosok és szovjet hadifoglyok is. A kivégzettek száma meghaladta a százezret.

A hagyományokhoz híven idén is lesz kortárs magyar filmhét, valamint Liszt Ferenc-emlékkoncert október 22-én, a zeneszerző születésnapján a kijevi Nemzeti Filharmóniában. Utóbbin idén Oravecz György zongoraművész ad koncertet. A művész ezt megelőzően mesterkurzust tart a kijevi zeneakadémián. Az ukrán főváros operettszínházában pedig november 11-én a Marica grófnőt adják elő.

(MTI/Kárpátalja)