Egy helyen a kárpátaljai tehetségek

2016. június 7., 22:35

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) közös szervezésében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával idén 5. alkalommal szervezték meg a Kárpátaljai Magyar Tehetségnapot. A jubileumi alkalomra a szervezők különleges programokkal készültek.

A minden év június első szombatján megszervezett tehetségnappal a szervezők ünnepélyes keretek között értékelik az elmúlt év eseményeit. Így most június 4-én összegezték a KMPSZ és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által a 2015/2016-os tanévben végzett tehetségfejlesztő munkát. A mára már hagyományossá vált rendezvény során a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány elismerését fejezi ki annak a 99 magyar iskolának, melyek az alapítvány által létrehozott 8 kárpátaljai tehetségpont egyikében aktívan képviseltetik magukat, valamint méltatja azokat a diákokat, akik a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vetélkedőin sikeresen szerepelnek, s nem feledkezik meg azokról a tehetséggondozó tanárokról sem, akik vállalják a talentummal megáldott diákok felkészítését.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntőjében elmondta, hogy kemény év nehéz munkáján vannak túl. Kiemelte, hogy mindenkiben ott van a talentum, ám ez nem elegendő ahhoz, hogy nagy dolgokat érjünk el. Csak kitartó akarat és erő viheti minél magasabbra a tehetséget. Máté evangéliumából a talentumokról szóló példát idézve felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy igyekezzenek az ajándékba kapott tehetségükkel bölcsen sáfárkodni, mindezt szüleik és tanáraik örömére.

Gara Katalin beregszászi magyar konzul kiemelte, hogy a legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk, gyökerek és szárnyak. A gyökereket a családban szerezhetik meg, ahonnan első lépéseiket teszik, majd tanáraik segítségével és irányításával szárnyra kelnek talentumaik útján. „Nem lehet mindenkiből győztes a versenyeken, de az életben igen, az életben legyetek győztesek, örüljetek mindannak, amit kaptatok” – fogalmazott a konzul asszony.

Bujdosó János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kárpátaljai referense Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár üdvözlő szavait tolmácsolta a jelenlévők felé.

A magvas gondolatokat követően Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója mutatta be az alapítvány elmúlt 5 évét.

Mint mondta, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2011 óta végez tehetséggondozó munkát a tudományok, a sport és a különböző művészeti ágak területén. Az alapítvány 8 tehetségpontjában Kárpátalja-szerte szervezetten folyik a tehetséggondozás. A diákok 3. osztálytól 11. osztályig összesen 2000 különböző tantárgyi órán vettek részt. A programokon összesen 2030 nebuló jelent meg. A tanulókkal 130 oktató foglalkozott különböző korcsoportokban, különböző tantárgyakból. Az alapítvány a tudományos munkán kívül sporteseményeket is rendez, valamint két éve indította útjára a Szól a fülemüle népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt, emellett számos vetélkedőt és tehetséggondozó programot is szerveznek az anyaország támogatásával.

A színvonalas rendezvény Mónus Szabina, a Rákóczi Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete 2. évfolyamos diákjának tolmácsolásában Sík Sándor Ember c. versével kezdődött, mellyel elnyerte a Bátyúi Költészeti Napok 1. helyezését. A nyitó beszédeket követően a rahói Ukrán–Magyar Társaság Edelvejsz tánccsoportja ruszin néptáncokkal örvendeztette meg a közönséget. Snicer Zsófia, az „Átal mennék én a Tiszán...” népdaléneklési verseny győztese pedig egy érpataki párválasztó körjáték népdalait adta elő.

Majd ünnepélyesen átadták a 2015 őszén ismét meghirdetett Ady Endre-ösztöndíjakat. A pályázat célja pénzügyi segítség nyújtása a határon túli magyar nyelvű közoktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges 6–11. osztályos, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók számára. Kárpátalján 51 tanuló nyújtotta be pályázatát, közülük 23-an részesülhettek 100 000 Ft összegű támogatásban a 2015/2016-os tanévben.

A 2015/16-os tanév 2. felében lezajlott, a KMPSZ által szervezett tantárgyi vetélkedők eredményei alapján Tálentum utalványokat adtak át az 1–10. helyezést elért diákok részére, melyeket a tehetségpontok koordinátorai vettek át jelképesen. Az utalvány az 1–10. helyezetteket magyarországi nyári táborokban való részvételre jogosítja fel.

Az átadók között egy-egy táncos-zenés produkciót tekinthettek meg a résztvevők. A Szól a fülemüle tehetségkutató szólótánc kategóriájának különdíjasai, Bogáthy Eszter és Kiss Szabolcs élvezetes pillanatokat varázsolt fergeteges somogyi ugrós táncukkal. A gáti Gézengúzok színjátszó csoport Mary, a csodálatos c. előadásában nem volt olyan résztvevő, akinek ne lett volna nagy mosoly az arcán. A Szól a fülemüle tehetségkutató néptánc kategóriájának különdíjasa, a beregszászi Szivárvány táncegyüttes igazi magyarbődi hangulatot teremtett percek alatt a teremben.

A „GENIUS” Alapítvány által meghirdetett Alkoss kedvedre rajzpályázat díjazottjai a Jankovics Mária Alkotótáborba és a Veres Péter Alkotó- és Tehetséggondozó Táborba mehetnek jutalomként. A KMPSZ tavaszi tantárgyi vetélkedőin kiemelkedő eredményességgel és aktívan részt vett iskolák és versenyzők is értékes díjakat vehettek át.

A rengeteg elismerő oklevél és a szebbnél szebb ajándékok teremtette hangulatot fokozta Ökrös Mariann, a Feszty-körkép Alapítvány elnöke által felajánlott ajándékcsomag, melyet szimbolikusan Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke vett át.

A díjkiosztókat követően a Szól a fülemüle tehetségkutató néptánc kategóriájának első helyezettje, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola Csüllő néptáncegyüttese tyukodi hangulattal bűvölte el a közönséget.

A fergeteges produkciókat követően a nyolc tehetségpont idén is felvágta a tehetségek tortáját, majd a Sodró együttes vezetésével táncházzal zárult a nap.

A rendezvényen jelen volt Mester András, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára, valamint Horváth Gábor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fővárosi Kirendeltségének igazgatója.

Váradi Enikő