EBESZ: vonják felelősségre az újságírók adatainak nyilvánosságra hozatalában vétkeseket

2016. június 3., 09:35

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) reméli, hogy a lefolytatott vizsgálat eredményeként felelősségre vonják azokat, akik érintettek újságírók személyes adatainak nyilvánosságra hozatalában a Mirotvorec weboldalán – közölte Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős biztosa, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

A biztos szavai szerint gyorsan és átláthatóan kell lefolytatni a vizsgálatot, megállapítva, hogy kik felelősek a Donyec-medencében akkreditált újságírók személyes adatainak nyilvánosságra hozataláért.

„Ezeknek az adatoknak a közlése komoly veszélybe sodorhatja az újságírókat – tette hozzá Mijatovics. – Az ukrajnai újságírók számára lehetővé kell tenni, hogy fenyegetések, nyomásgyakorlás és megfélemlítés nélkül végezhessék a munkájukat a Donyec-medencében vagy bárhol másutt.”

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a kijevi nemzeti rendőrség június 2-án felkérte azokat a sajtósokat, akiknek az adatai megjelentek a Mirotvorec weboldalán, s akiket emiatt akadályoztak hivatásuk gyakorlásában, hogy jelentkezzenek a nyomozati főosztályon és tegyenek vallomást az ügyben tanúként.

Ugyancsak június 2-án a G7 országok kijevi nagykövetei nyugtalanságuknak adtak hangot az újságírók személyes adatainak közzététele miatt a Mirotvorec weboldalán, s felszólították a publikációért felelős személyeket, hogy távolítsák el ezeket az információkat.

„Ez ellentmond az ukrajnai törvények szellemének és betűjének, amelyek egyértelműen kimondják, hogy személyes adatokat kizárólag személyes hozzájárulással lehet nyilvánosságra hozni. A történtek Ukrajna nemzetközi vállalásaival sem egyeztethetők össze” – áll a G7 országok nagyköveteinek közös nyilatkozatában.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)