Nőtt a tűzszünetsértések száma az ATO-ban

2016. június 2., 16:52

Nem érte veszteség a kormányerőket a terrorellenes művelet (ATO) övezetében szerdán, bár két katona megsebesült. Ugyanakkor az elmúlt 24 óra során az oroszbarát szakadárok 51 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán állásokra, vagyis nőtt a tűzszünetsértések száma – derül ki az ATO vezérkarának sajtószolgálata által csütörtökön kiadott jelentésből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

Mariupol térségében 35 alkalommal nyitottak tüzet a szeparatisták a kormányerőkre Vogyane, Hnutove, Talakivka és Sirokine térségében. Légvédelmi géppuskákból nyitott tüzet az ellenség Novotrojickénél.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan a szakadárok több ízben is lőtték az ukrán állásokat Avgyijivkánál. Támadásaik során kézifegyverek mellett nagykaliberű golyószórókat, gránátvetőket és 82-mm-es aknavetőket is bevetettek.

Novoszelivka közelében 23 lövedéket lőttek ki az ukrán állásokra a minszki megállapodások által tiltott 120 mm-es aknavetőkből. Szvitlodarszk térségéből is fokozódó ellenséges tevékenységről számoltak be, az ukrán állásokat itt kézifegyverekből, gránátvetőkből és nagykaliberű golyószórókból lőtték.

Több jelentés is érkezett az ellenség felderítő csoportjainak mozgásáról. Este 19 óra tájban Marjinka, majd 20 órakor Trojicke térségében vették észre az Ukrán Fegyveres Erők megfigyelő állásaiból az ellenség 10 fős egységét, amely megkísérelt a kormányalakulatok hátába kerülni. A hadsereg operatív intézkedéseinek köszönhetően sikerült visszavonulásra késztetni a szakadárokat.

Luhanszk térségében viszonylagos nyugalomban telt az előző nap.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)