Másfélszeresére nőtt az új autók eladása

2016. június 2., 18:06

Továbbra is pozitív folyamatok jellemzik az új gépkocsik ukrajnai piacát – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

Az idei esztendő első öt hónapja (január–május) során a kereskedők 22,2 ezer autót adtak el, ami kis híján 56 százalékkal több, mint 2015 azonos időszakában. Ezen belül 2016 májusában az új személygépkocsik eladása 54 százalékkal nőtt (4,422 ezer darabra) 2015 májusához viszonyítva – derül ki az AUTO-Consulting adataiból.

Az Ukravtoprom, az ukrajnai autógyártók egyesülete ugyancsak közzétette az új gépkocsik eladására vonatkozó statisztikáját. E szerint idén májusban 4,447 jármű talált vevőre, ami 49 százalékkal múlja felül a 2015 májusi mutatót.

Az áprilishoz viszonyított májusi visszaesést a szakemberek részben a májusi ünnepnapok nagy számával magyarázzák. Hozzájárulhatott a lanyhább forgalomhoz, hogy a forgalmazók problémákkal küzdöttek a szertifikációs rendszer összeomlása miatt. Emellett a vásárlók egy része is kivárhatott, hogy lássa, mivel zárul a használt gépkocsik ukrajnai piacának liberalizációja.

A DT emlékeztet, hogy 2015 során 52 százalékkal esett Ukrajnában az új személygépkocsik értékesítése. A szakértők arra számítanak, hogy idén éves szinten mintegy 20 százalékkal több személygépkocsik adhatnak el az országban.

(zn.ua/Kárpátalja)