Feltöltik lőszerkészleteiket a szakadárok

2016. május 23., 15:51

A vasárnap sem telt el halálos áldozat nélkül a terrorellenes művelet (ATO) övezetében: egy éjszakai tüzérségi támadás során esett el az ukrán katona – közölte hétfőn Andrij Liszenkónak, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivőjének hagyományos napi tájékoztatója nyomán az Ukrajinszka Pravda.

A közlés szerint az ukrán katona az avgyijivkai ipari negyedet ért ellenséges aknatűzben vesztette életét, amelynek következtében további három társa megsebesült.

Az ATO vezérkarának hétfő reggeli tájékoztatása szerint az elmúlt 24 óra során összesen 31 alkalommal lőtték a szakadárok a kormányerőket, több esetben a minszki megállapodások által tiltott nehézfegyverekből is.

Az éjszaka folyamán nagykaliberű golyószórókból, gránátvetőkből és 83 mm-es aknavetőkből intéztek támadást az Ukrán Fegyveres Erők állásai ellen Avgyijivkánál. Krasznohorivka mellett az említett fegyverzeteken kívül légvédelmi géppuskákat is bevetettek.

Az előző nap folyamán Mariupol térségében volt a legfeszültebb a helyzet. Miután több alkalommal tüzet nyitottak az ukrán állásokra gránátvetőkből, a szakadárok végül 152 milliméteres tüzérségi lövegeket is bevetettek – jelezték a vezérkarnál.

Novotrojicke közelében ismét 82, illetve 120 milliméteres aknavetőkből tüzeltek a szepartisták, míg Pavlopolnál harckocsielhárító rakétarendszerekből lőtték az ukrán egységeket.

A kijevi Védelmi Minisztérium felderítési részlegének május 23-i összesítéséből kitűnik, hogy a szakadároknál folytatódik a tűzvonalban állomásozó egységek rotációja, ezen kívül feltöltik egységeik lőszer- és üzemanyag-tartalékait is.

Nem szünetel az ellenség felderítő tevékenysége, május 22-én vasárnap két „operatív taktikai szintű” pilóta nélküli repülő szerkezetet vetettek be Mariupol és Donyeck térségében. A drónok Oroszország felől lépték át az Ukrajna által nem ellenőrzött országhatárt Markine és Uljanovszke térségében – derül ki a minisztériumi jelentésből.

Az ukrán fél tájékoztatta az EBESZ Kelet-Ukrajnában működő speciális monitoring misszióját arról, hogy ellenséges harckocsik és önjáró tüzérségi lövegek állomásoznak Holjmivszkij, Debalceve, Makijivka és Donyeck települések környékén.

Az ukrán felderítés jelentése szerint a szakadárok, illetve az alakulataik kötelékében harcoló oroszországi katonák az elmúlt nap folyamán egy fegyverest veszítettek Donyeck, s kettőt Luhanszk térségében, további három pedig megsebesült.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)