Újabb ukrán katona halt meg Kelet-Ukrajnában

2016. május 20., 16:37

Az elmúlt 24 órában egy ukrán katona meghalt, hét pedig megsebesült a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – közölte Andrij Liszenko, az elnöki adminisztráció illetékes szóvivője pénteken hagyományos sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrajinszka Pravda számolt be.

„Az elmúlt nap során harci cselekményben nem esett el ukrán katona, de hárman megsebesültek” – mondta el az ezredes. Ugyanakkor, tette hozzá, „robbanószerkezetekkel való óvatlan bánásmód következtében” egy katona életét vesztette, négy pedig megsebesült.

Az eset Donyeck megye Kosztyantinyivkai járásában történt.

Az elmúlt nap folyamán egyébként az oroszbarát szakadár erők nyolc alkalommal nyitottak tüzet az ukrán katonákra – derül ki az ATO vezérkarának sajtóközpontja által kiadott reggeli jelentésből.

„Avgyijivka védőit az ellenség 82 mm-es aknavetőkből lőtte, krasznohorivkai megerősített állásainkat pedig gyalogsági harcjármű fegyverzetéből. Mariupol térségében egy ellenséges mesterlövész tartotta tűz alatt az ukrán alakulatokat Novotrojickénél” – áll a közleményben.

Ezen kívül Berezove mellett a szakadárok kézi harckocsielhárító gránátvetőkből lőtték az ukrán alakulatokat.

Luhanszk megyében a Trjohizbenka melletti ukrán állások kerültek gránátvetőtűz alá.

Csütörtökön délben Novotrojickénél észlelték egy felderítést végző ellenséges pilóta nélküli repülő szerkezet áthaladását.

Az Ukrajinszka Pravda számolt be arról is, hogy Irina Herascsenko, az ukrán államfőnek a Donyeck-megyei konfliktus békés rendezésével megbízott képviselője, a parlament elnökének első helyettese Facebook-oldalán közölte, jelen helyzet szerint 657 civil és katona neve szerepel az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak a Donyec-medencében eltűnt személyekről vezetett listáján. Az SZBU adatai szerint 112-en a szakadárok túszai, az Orosz Föderáció börtöneiben 12 politikai foglyot tartanak fogva – tette hozzá a képviselő.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)