Nuland: az USA nem ismeri el a Donyec-medencei választásokat a minszki megállapodások végrehajtása nélkül

2016. május 18., 18:02

Az Egyesült Államok nem ismeri el a Donyec-medencében megrendezendő helyhatósági választások eredményét, amennyiben azokat nem a minszki megállapodásokban rögzítettek szerint rendezik meg. Az UNIAN hírügynökség szerint ezt Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár-helyettes jelentette ki újságíróknak azt követően, hogy szerdán Moszkvában találkozott Vlagyiszlav Szurkovval, Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadójával.

„Ahogyan senki más sem a nemzetközi közösségben, úgy mi sem ismerjük el a Donyec-medencei választások eredményét, amennyiben azok ellentétesek a minszki megállapodásokkal, ellentétesek az ukrán törvényekkel és az EBESZ szabványaival” – közölte Nuland.

„Önmagában az, hogy emberek egy csoportja úgy határozott, választásokat rendez a Donyec-medencében, még nem vezet békéhez és biztonsághoz. Ehelyett felszólítjuk őket, hogy összpontosítsanak a minszki megállapodások által előírt választások megtartására” – hangsúlyozta az államtitkár-helyettes.

Nuland egyúttal közölte, hogy moszkvai tárgyalásai során nagyon részletesen megvitatták vendéglátóival a minszki megállapodások valamennyi aspektusát: „… hogyan tudnánk javítani a helyzeten, ami a biztonságot, az EBESZ-misszió hozzáférését illeti; hogyan tudnánk előrelépni a politikai vállalások területén, amelyeket Misznk-2 tartalmaz, beleértve a Donyec-medencei választások előkészítését”.

„Önök tudják, hogy az Egyesült Államok nem tagja a normandiai formátumnak, de párhuzamosan fogunk dolgozni azokkal az országokkal, amelyek a tagjai, hogy elérjük a minszki megállapodások végrehajtását. Egyaránt dolgozunk ennek érdekében Kijevvel és Moszkvával is” – jelezte az államtitkár-helyettes.

Hangsúlyozta, az Egyesült Államok mielőbb látni szeretné a minszki megállapodások végrehajtását.

„Eljött az ideje »rálépni a gázpedálra«. Ez kedvező hatással lesz a békére és a biztonságra Ukrajnában, jó az orosz–ukrán viszonynak és az Egyesült Államok viszonyának Oroszországgal. Amint az Egyesült Államok elnöke mondta: ha és amikor Minszk-2-t végrehajtják, a szankciók fel lesznek oldva. Fontos folytatni a párbeszédet és igyekezni közösen megoldani ezeket a kérdéseket” – mondta Nuland.

Az amerikai külügyi tisztviselő szavaival egybecsengően fogalmazott a nap folyamán Palvo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki a Jevropejszka Pravda beszámolója szerint az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának szófiai ülésén kijelentette, a Donyec-medencei folyamatokat, többek között a helyhatósági választások megrendezését, csak azután lehet megvitatni, hogy Oroszország teljesítette a minszki megállapodásokat.

„Ukrajna hangsúlyozza, hogy csakis a minszki megállapodások Oroszország általi teljes végrehajtása és a Donyec-medence teljes demilitarizálása egy nemzetközi biztonsági misszió keretében képezhetnek megbízható átmenetet a politikai rendezés szakaszához. Ellenkező esetben nem beszélhetünk a politikai folyamatok jövőjéről, köztük a helyhatósági választások előkészítéséről” – közölte.

(unian.ua/eurointegration.com.ua/Kárpátalja)