A parlament elfogadta a „Lucenko-törvényt”

2016. május 12., 16:11

A Legfelső Tanács megszavazta azokat a törvénymódosítási indítványokat, amelyek a Legfőbb Ügyészség (HPU) reformjával összefüggő jogi normák bevezetése mellett lehetővé teszik, hogy egy jogi végzettséggel nem rendelkező személy is kinevezhető legyen a HPU élére – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A szavazást megelőző nézeteltérések és az indulatos szóváltások ellenére a javaslatot 258 képviselő szavazta meg a 450 fős törvényhozásban. Előzőleg élénk vita bontakozott ki a parlament üléstermében. „Szégyen!” – kiáltozták a honatyák a felszólalások közben.

Andrij Kozsemjakin, a törvénymódosító indítvány társelőterjesztője jelezte, hogy az illetékes parlamenti bizottság a tervezet elfogadását javasolta.

Ugyanakkor Olena Szotnik, az ellenzékbe vonult Szamopomics párt részéről rámutatott, hogy a szavazásra bocsátott indítvány szövegét a törvényhozás „valójában” egyszer már elutasította, hiszen megegyezik annak a tervezetnek a szövegével, amely még január 16-án került a törvényhozás elé, s amely nem kapott elég szavazatot. A képviselő jelezte, a parlament ugyanakkor nem tűzte napirendjére a pártja által benyújtott alternatív indítványt, amely a legfőbb ügyész versenyeztetés útján történő kinevezését irányozza elő. Szotnik szerint a szavazásra bocsátott indítvány előterjesztői az ügyészségi reformmal igyekeznek takarózni, amikor azt állítják, azért szükséges politikus kezébe adni a Legfőbb Ügyészség irányítását, mivel lehetetlen megújítani.

Okszana Szirojid házelnök-helyettes, Szotnik párttársa szerint ezzel a törvénytervezettel az elnök „rárakja a sírfedelet” az igazságügyi reformra, amely lehetetlen a legfőbb ügyészség reformja nélkül.

Oleg Ljasko, a róla elnevezett Radikális Párt vezetője összeesküvést emlegetett, szerinte a hatalom képviselői nem átallanak megegyezni a „régiósokkal”, hogy „kézi vezérléssel” irányíthassák az országot, s az összesküvésért „korrupciós folyamokkal” fizetnek.

Julija Timosenko, a Batykivscsina párt vezetője kijelentette, hogy a törvénytervezetnek gyakorlatilag minden kitétele sérti az emberi jogokat, különösen, ami a vádlott távollétében lefolytatott eljárást illeti, amire a Büntetőtörvénykönyv 32 cikkelye esetében lesz mód.

Egyedül a Narodnij front részéről mikrofonhoz lépő Makszim Burbak szólította fel a képviselőket a teremben visszhangzó „Szégyen!” kiáltások közepette, hogy szavazzák meg a törvényt.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Viktor Korolj (BPP) és Szerhij Drajuk (Narodnij front) képviselők május 11-én nyújtották be a Legfelső Tanácsban azt a törvénytervezetet, amelynek elfogadásával immár nem követelmény a legfőbb ügyészi tisztségre pályázókkal szemben a jogi diploma. Mostantól a jelöltnek mindössze felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie, s legalább öt év gyakorlattal valamely igazságügyi vagy bűnüldöző szervben. A médiában általánosan elterjedt vélemény szerint azért módosították a Legfőbb Ügyészség tevékenységét szabályozó jogi normákat, hogy Jurij Lucenkót, a BPP frakcióvezetőjét nevezhessék ki a hivatal élére.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)