Lucenko lett az új ukrán főügyész

2016. május 12., 19:12

A kijevi parlament támogatta Jurij Lucenko volt belügyminiszter, a Petro Porosenko elnök mögötti frakció vezetőjének kinevezését főügyésznek csütörtökön azután, hogy elfogadták azt a törvénymódosítást, amely alapján a politikus jogi végzettség nélkül is betöltheti a tisztet.

Lucenko főügyészi kinevezését 264 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Az államfő rögtön a szavazás után aláírta a kinevezési rendeletet, az új főügyész pedig letette az esküt.

A politikus kinevezését az tette lehetővé, hogy a főügyésszel szembeni követelményeket tartalmazó jogszabályból törölték azt a kitételt, hogy jogi diplomával és legalább tízéves, jogi területen szerzett tapasztalattal kell rendelkeznie, mivel Lucenkónak egyik sincs meg. Ezt úgy módosították, hogy a főügyésznek felsőfokú végzettséggel, legalább öt év jogi vagy törvényhozási vagy rendfenntartói szerveknél szerzett munkatapasztalattal kell rendelkeznie.

Ezt követően a törvényt a megszokottól eltérően még aznap közzétették a hivatalos közlönyben, hogy mihamarabb kinevezhesse az államfő a főügyészség új vezetőjét.

A poszt azóta üresen állt, hogy Viktor Sokint a parlament menesztette a főügyészi posztról. A tisztségviselőt februárban szólította fel Porosenko elnök távozásra, mert szerinte nem végzett jó munkáját a korrupcióval szembeni küzdelemben. A főügyészséget olyan vádak érték, hogy korrupció van a szervezetben, és még mindig fontos pozíciókat töltenek be az oroszbarát Viktor Janukovics exelnök környezetéhez tartozó, rossz emlékű Viktor Psonka volt főügyész emberei.

Lucenko a kinevezése előtti parlamenti vitában felszólalva ígéretet tett arra, hogy az ügyészségek mintegy 400 munkatársát átvilágítja, felgyorsítja a korrupcióval vádolt magas rangú tisztségviselőkkel szembeni eljárásokat, és lezárt ügyeket is újra megnyit. Megígérte továbbá, hogy a főügyészségre jogi végzettséggel rendelkező új munkatársakat visz magával.

Kijelentette, hogy „jogi végzettséget a vádlottak padján szerzett”. Emlékeztette Julija Timosenkót, a Haza párt vezetőjét, hogy mindkettőjüket jogi diplomával rendelkezők ítélték el megalapozatlanul annak idején.

Timosenko kormányának egykori belügyminiszterét az oroszbarát Viktor Janukovics elnök hatalomra kerülése után ítélték szabadságvesztésre 2011 februárjában hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. Janukovics nyugati nyomásra 2013 áprilisában kegyelmet adott Lucenkónak.

A szintén hivatali visszaélés vádjával 2011-ben bebörtönzött Timosenko 2014. február 22-én szabadult a kijevi hatalomváltó Majdan-tüntetések nyomán.

(MTI/Kárpátalja)