Lescsenko: oligarcha klánok szavazataival fogadták el a „Lucenko-törvényt”

2016. május 12., 17:32

A jogszabályt, amely lehetővé teszi jogi végzettséggel nem rendelkező személy kinevezését is a legfőbb ügyészi tisztségbe, az oligarchák által ellenőrzött képviselők szavazataival fogadták el. Az Ukrajinszka Pravda (UP) szerint ezt Szerhij Lescsenko képviselő, a BPP párt parlamenti frakciójának tagja közölte a Facebookon.

„Jurij Lucenko annak az odiózus oligarchának a szavazataival száguld a legfőbb ügyészi tisztség felé, akinek a költségvetéssel szembeni tartozása 20 milliárd hrivnya (Kolomojszkij – UP), miközben a Karpenko ügyvéd elleni merénylet ügye végül csak nem lett befejezve” – írja Lescsenko.

A képviselő hangsúlyozza, hogy a „Lucenko-törvényre” leadott 259 szavazatból 39 oligarchikus klánoktól való. (A 450 fős ukrán törvényhozásban minimálisan 226 szavazat szükséges a határozathozatalhoz – a szerk.)

„A Vidrodzsennya, Kolomojszkij csoportja 20 szavazatot adott, további ötöt a Kolomojszkij csoportjához tartozó független képviselők (Batenko, Gyidics, Dubinyin, Deniszenko, Sevcsenko). Plusz 14 szavazatot adott a Volja narodu, azoknak a gázoligarcháknak a csoportja, akik az Ukrhazvidobuvannya állami vállalatra fenik a fogukat” – mutatott rá a képviselő.

A szóban forgó törvénytervezet ellen 58 képviselő szavazott.

A Legfelső Tanács hivatalos weboldalán megjelent információk szerint a BPP frakciójából nemmel szavazott Viktor Krivenko, Szvitlana Zaliscsuk, Szerhij Lescsenko, Natalija Novak és Musztafa Najjem. Tartózkodott a szavazásnál Jurij Makedon és Viktor Pinzenik. Nem szavazott: Okszana Jurinec és Refat Csubarov.

Ugyanakkor a Szamopomics és a Batykivscsina frakció szinte teljes létszámban nemmel szavaztak. A Radikális Pártból egyedül a pártevzető Oleh Ljasko szavazott nemmel, frakciójuk többi tagja viszont egyáltalán nem vett részt a szavazásban.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Viktor Korolj (BPP) és Szerhij Drajuk (Narodnij front) képviselők május 11-én nyújtották be a Legfelső Tanácsban azt a törvénytervezetet, amelynek elfogadásával immár nem követelmény a legfőbb ügyészi tisztségre pályázókkal szemben a jogi diploma. Mostantól a jelöltnek mindössze felsőfokú végzettséggel kell rendelkeznie, s legalább öt év gyakorlattal valamely igazságügyi vagy bűnüldöző szervben. A médiában általánosan elterjedt vélemény szerint a koalíció pártjainak kezdeményezésére azért módosították a Legfőbb Ügyészség tevékenységét szabályozó jogi normákat, hogy Jurij Lucenkót, a BPP frakcióvezetőjét nevezhessék ki a hivatal élére.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)