A kormány ismét felülvizsgálná a gáz árát

2016. május 10., 16:26

Sztepan Kubiv első miniszterelnök-helyettes, gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter közölte, május 11-én, szerdán a miniszteri kabinet megvizsgálja annak lehetőségét, hogy függetlenítsék a lakossági gázár megállapítását a dollár árfolyamától. Az Ekonomicsna Pravda szerint a kormányfőhelyettes ezt a parlament egyeztető tanácsának keddi ülésén jelentette ki.

„Azért tűzzük napirendre szerdán ezt a kérdést, hogy az ukránok ne a dollárárfolyam alapján fogyasszák a gázt, hanem azon az áron, amely nálunk lesz, Ukrajnában” – mondta.

Kubiv hozzátette, a kormány új technológiák alkalmazásával 33 milliárd köbméter fölé szándékozik emelni az ukrajnai gázkitermelést.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy a miniszteri kabinet április 27-i határozatával május 1-jétől egységesen 6879 hrivnyában állapította meg ezer köbméter gáz fogyasztói árát a lakosság és az ipar számára. A kormány egyúttal megszüntette a fűtési idényben érvényes, háztartásonként 1200 köbméteres szociális gáznormát, amelynek a díja 3600 hrivnya volt ezer köbméterenként.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)