Az ukránok több mint 40 százaléka nem támogatja, hogy a szeparatisták amnesztiát kapjanak

2016. április 28., 17:54

A Razumkov Központ által végzett felmérés értelmében, melyet az UNIAN hírügynökség ismertet, a megkérdezettek 42,3 százaléka nem támogatja, hogy amnesztiát kapjon a szeparatista mozgalmak valamennyi résztvevője, aki nem követett el súlyos bűncselekményt. A válaszadók 31,2 százaléka ugyanakkor támogatta az elképzelést, míg a fennmaradó hányad nem tudott állást foglalni a kérdésben.

„Nem támogatja ezt az elképzelést a nyugati régió lakosságának abszolút többsége, valamint a központi régió viszonylagos többsége. Délen és a Donyec-medencében a viszonylagos többség támogatná az amnesztiát, míg a keleti régióban a támogatók (36,7 %) és az ellenzők (36,5 %) aránya között gyakorlatilag nincs statisztikailag szignifikáns eltérés” – derül ki az ismertetőből.

Viszont a megkérdezettek 45,5 százaléka egyetértene azzal, hogy megfosszák ukrán állampolgárságuktól azokat, akik támogatták az oroszországi agressziót, a Krím megszállását, a szeparatista mozgalmakat Ukrajna keleti és déli részén. A válaszadók 45,9 százaléka ellenez bármiféle gazdasági kapcsolatot Ukrajna és a szakadár „köztársaságok”, a DNR és az LNR között, beleértve a lakossági szociális juttatások folyósítását, a villanyáram-ellátást, a szénbeszerzést stb. Ugyanakkor nem támogatná ezeket az elképzeléseket a megkérdezettek 33,3, illetve 34 százaléka. A központi és nyugati régiókban e kérdések támogatottsága meghaladja az 50 százalékot, máshol viszont még a viszonylagos többséget sem éri el.

A Razumkov Központ szociológiai szolgálata 2016. március 25–30. között végezte el a felmérést. Ennek során 2018 18 évesnél idősebb válaszadót kérdeztek ki Ukrajna valamennyi régiójában a Krímet, valamint Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeit kivéve.

(unian.ua/Kárpátalja)