Parubij harcba száll a képviselői hiányzások ellen

2016. április 22., 09:00

Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke kijelentette, hogy nem fogja aláírni a képviselők kiküldetési kérvényeit az ukrán parlament ülésszakai idején.

A házelnök ezt a törvényhozás csütörtöki ülésén jelentette be, miután több szavazás is kudarcba fulladt, mert az előterjesztések nem kapták meg az elfogadásukhoz minimálisan szükséges 226 szavazatot a 450 fős törvényhozásban.

„A továbbiakban nem írok alá semmiféle kiküldetést a plenáris ülések idején” – mondta.

A házelnök kiemelte, hogy távolmaradásukkal a plenáris ülésekről a honatyák tiszteletlenséget tanúsítanak a társadalommal szemben.

Miután csupán 205 szavazatot kapott, meghiúsult többek között annak a jogszabálynak a második olvasatban való elfogadása is, amelynek értelmében a médiában a műsoridő-kvóta szempontjából nem minősülhetne európai vagy ukrán gyártásúnak az a médiatermék, amelynek gyártói, illetve megrendelői között egy vagy több orosz jogi személy is található. A 2015 tavasza óta a parlament előtt lévő tervezet egyik társszerzője, Viktorija Szjumar, a Narodnij front képviselője szerint viszont kollégái azért nem kívánnak szavazni a törvényről, mivel egyes tévécsatornák tulajdonosai továbbra is szeretnének orosz szórakoztató műsorokat sugározni.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)