Szakmunkások ezreit vinnék Ukrajnából Magyarországra

2016. április 18., 19:34

A munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitását javasolja a szakma a kormánynak a hazai építőipari szakmunkáshiány csökkentésére. Ezzel csak Ukrajnából több ezer szakmunkás érkezhetne az országba – írja a hvg.hu a Magyar Nemzet nyomán.

Már vizsgálja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által benyújtott javaslatokat, amelyek az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány megszüntetésére kínálhatnak megoldást – közölte a Magyar Nemzet.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke a lapnak azt mondta, több lehetőség is kínálkozik, az egyik a munkaerőpiac külföldiek előtti megnyitása lehetne a hiányszakmákban. Így csak Ukrajnából 3–8 ezer szakmunkás érkezhetne az országba. Számukra lehetővé kellene tenni, hogy a munkavállalással kapcsolatos különböző engedélyeket egyszerűsített módon szerezhessék be – tette hozzá az elnök.

Az ÉVOSZ vezetője szerint az építési ágazat fellendüléséhez az is jelentős mértékben hozzájárulna, ha a kormány a már meglévő mintegy 4,3 millió lakás felújítását is támogatná. Például azzal, hogy visszaigényelhetővé tenné a korszerűsítési munkák forgalmi adójának egy részét. Erre javaslatot is tettek, de még nem kaptak választ a kormánytól.

A kapacitáshiány főként a lakásépítési szegmensben jelentkezik, amit az is erősít, hogy idén a kormányzati támogatások bővülése miatt jelentősen megnő majd az új ingatlanok építésének száma.

(hvg.hu/Kárpátalja)