Parubij: Jelenleg 230 képviselő alkotja a koalíciót

2016. április 18., 19:53

Andrij Parubij, a Legfelső Tanács elnöke hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a koalíciót jelenleg 230 parlamenti képviselő alkotja – írja az Ukrajinszka Pravda. A honatya szavai szerint abban a pillanatban, amikor az új kormányról szavaztak, a koalíciónak 237 tagja volt.

„Azoknak a dokumentumoknak az alapján, amelyeket az apparátus terjesztett elém, a szavazásunk pillanatában (a múlt csütörtöki kormányváltáskor – a szerk.) a koalíciónak 237 tagja volt. De mivel hét képviselő mindjárt a kormány megalakulása után lemondott a mandátumáról, a koalíciónak jelenleg 230 tagja van” – közölte.

Parubij szavai szerint a Jevropejszka Ukrajina koalíció változatlanul létezik. Rámutatott: a koalíciós megállapodás „alatt” „mindvégig” több mint 226 aláírás volt, köztük független képviselőké is. A vita szerinte abból adódott, hogy a koalíciót alkotó frakcióknak legalább 226 képviselőjük kellett, hogy legyen.

A házelnök jelezte, ezt azután sikerült elérni, hogy a koalícióhoz tartozó képviselők beléptek a Petro Porosenko Blokkja (BPP) frakciójába.

Hozzátette, máig a koalíció tagjai azok a képviselők – mint például Hanna Hopko és Viktorija Ptasnik –, akiket korábban kizártak a koalíciót a közelmúltban elhagyó frakciókból.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a koalíciót jelenleg két frakció, a BPP mellett a Narodnij Front (NF) alkotja. A két frakció képviselőinek száma a Legfelső Tanács hivatalos weboldalának tanúsága szerint 220 fő. Várhatóan további öt képviselővel nő a létszámuk, miután pótolják azokat a honatyákat, akik kormánytisztséget vállaltak az új kabinetben.

Korábban a portál idézte Oleh Ljaskót, a nevét viselő Radikális Párt parlamenti frakcióvezetőjét, aki a törvényhozás egyeztetőtanácsának mai ülésén közölte: pártja keresetet nyújtott be a Legfelsőbb Adminisztratív Bíróságon, amelyben kérte, hogy nyilvánítsák törvénytelenné és semmisítsék meg a Legfelső Tanács Volodimir Hrojszman kormányfői kinevezésére vonatkozó határozatát. Véleménye szerint a jelenlegi kormány nemcsak hogy egy olyan tág összefogás által lett megszavazva, amelyben a Régiók Pártja egykori tagjai is részt vettek, de „alkotmányellenes módon” is. Rámutatott: a parlament a Lucenko és Burbak képviselők (a BPP és az NF frakcióvezetői) által benyújtott indítványra szavazva választotta meg az új kormányfőt, miközben az Alkotmány értelmében a miniszterelnök személyét az államfő terjeszti a parlament elé.

Ráadásul – Ljasko szerint – a koalíció működésképtelen.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)