Súlyos büntetést kért az ügyész az orosz felderítés Ukrajnában elfogott két tagjára

2016. április 16., 10:51

Az ukrán ügyész 15 évi börtönbüntetés kiszabását kérte pénteken Kijevben az orosz katonai hírszerzés (GRU) két feltételezett tagjára, akiket tavaly májusban fogtak el Ukrajna szakadár keleti részében.

Az ukrán hatóságok azzal vádolják Alekszandr Alekszandrovot és Jevgenyij Jerofejevet, hogy a GRU őrmestereként, illetve századosaként részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban az oroszbarát lázadó katonák oldalán.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy a két férfi nem volt aktív katona, és már nem tartozott a GRU állományába, amikor elfogták őket Luhanszk térségében.

Kihallgatásuk és újságírókkal folytatott beszélgetéseik során Alekszandrov és Jerofejev beismerték, hogy hivatásos orosz hírszerzőkként, kétszáz másik katonával együtt léptek be Ukrajna területére, hogy a lázadó csapatokat támogassák. Később azonban visszavonták vallomásaikat, azt állítva, hogy azokat kínzással és a sebesüléseik kórházi kezelése alatt kapott gyógyszerek hatása alatt csikarták ki belőlük.

Egyik ügyvédjüket, az ukrán Jurij Hrabovszkijt március végén megölték, holttestét egy Kijevhez közeli kisvárosi ház udvarán elásva találták meg. Két héttel később, április 8-án ismeretlenek Molotov-koktélt hajítottak az üggyel megbízott három ukrán bíró kijevi irodájába, a periratok azonban nem sérültek meg.

Jerofejev ügyvédje, Okszana Szokolova a sajtónak pénteken azt mondta, hogy a két orosz vádlott felmentését fogja kérni.

A bíróság várhatóan a jövő héten hoz ítéletet ügyükben.

Petro Porosenko ukrán elnök azt ajánlotta a Moszkvának, hogy cseréljék ki a két hírszerzőt Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre, akit egy orosz bíróság március végén 22 év börtönbüntetésre ítélt két orosz újságíró halálában való bűnrészességért.

(MTI/magyaridok.hu/Kárpátalja)