Az elnök feloszlatja a parlamentet, amennyiben a héten nem alakul meg a koalíció és a kormány

2016. április 11., 16:40

Petro Porsenko azonnal a Legfelső Tanács elé terjeszti a miniszterelnök-jelölt személyét jóváhagyásra, amint megkapja a koalíció erre vonatkozó javaslatát – jelentette az UNIAN hírügynökség Sztepan Kubivra, az államfő parlamenti képviselőjére hivatkozva, aki a törvényhozás egyeztető tanácsának hétfői ülésén ismertette az ukrán elnök álláspontját.

Kubiv emlékeztetett, hogy Porosenko hangsúlyozta: még a hét folyamán fel kell állnia egy olyan új kormánynak és koalíciónak, amelyek tevékenysége a reformokra, az európai uniós társulási szerződés végrehajtására és a korrupció elleni küzdelemre összpontosulna. „Ellenkező esetben a parlament fel lesz oszlatva” – jelentette ki.

Kubiv szavai szerint ugyanakkor az elnök minden tőle telhetőt elkövet a kormány és a koalíció megalakításának felgyorsítása érdekében. Egyben közölte azt is, az államfő a bírósági reform gyorsított jóváhagyásához szintén ragaszkodik.

Ezenkívül, jelezte Kubiv, Ukrajnának egy hatékony, európai irányultságú korrupcióellenes reform, valamint a decentralizációs alkotmányreform végrehajtására is szüksége van.

(unian.ua/Kárpátalja)