Bocskor Andrea: óriási csalódás a holland népszavazás végeredménye

2016. április 8., 08:10

Hatalmas csalódás az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről kiírt holland népszavazás eredménye, a megállapodás ratifikálását elutasító referendum azt mutatja, hogy Európa egyre kevésbé érzékeny az ukrán helyzetre, s ez az ukrajnai reformokra is rossz hatással lehet – közölte csütörtökön Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője.

„Az előzetes közvélemény-kutatások és kampány láttán számítani lehetett rá, hogy a holland népszavazáson elutasítják az EU–ukrán megállapodást, de így is óriási csalódást jelent ez a kárpátaljai magyarok és az Európai Unió felé közeledni vágyó ukránok számára” – írta közleményében Bocskor Andrea.

A kárpátaljai képviselő szerint a referendum azt az üzenetet küldi Ukrajnának, hogy ne számítsanak segítségre.

„A magyar kormány rengeteg segítséget nyújt a kárpátaljai magyaroknak, az európai szolidaritást viszont mintha egyre inkább csak a világ minden tájáról érkező migránsok élveznék, a közvetlen szomszédos ország nehéz helyzetére egyre kevesebben érzékenyek. Remélem, a holland parlament a megállapodás újbóli megvitatása után racionális döntést hoz, és a társulási szerződés ratifikálása mellett dönt végül” – hangsúlyozta Bocskor Andrea.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint a „holland EU-ellenes erők által kiprovokált és az ottani idegenellenes szélsőjobboldal által támogatott referendum nyilvánvalóan nem az egyébként már minden EU-tagállam által elfogadott és ratifikált ukrán társulási szerződésről szólt, hanem valójában az európai integrációra, a szolidaritásra, közös értékeinkre mondott nemet”.

Az EU–Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság (PTB) első alelnöke kiemelte, a „holland kormány felelőssége, hogy saját szélsőségesei véleményét a helyén kezelje, és főleg ne hátráltassa az unió többi tagját abban, hogy közösen segítsék az ukrán nép erőfeszítéseit az európai normák szerinti demokratikus jogállam kiépítése, az ország gazdasági fejlődése, területi egységének helyreállítása érdekében”.

„Az alapvetően belpolitikai indíttatású tegnapi hollandiai fejlemények mindenesetre fájdalmasan emlékeztetnek bennünket arra, hogy szűk látókörű, Európa-ellenes, idegengyűlölő populista politikusok és nézetek hazánkhoz hasonlóan másutt is jelen vannak Európában – ha nem is éppen a kormányzatban –, s politikai érdekből bármikor képesek saját nemzetük és az EU jövőjét veszélyeztető politikai akciókra” – írta Szanyi Tibor.

Hollandiában szerdán nem ügydöntő népszavazást tartottak az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről. A megállapodást a szavazók 61,1 százaléka elutasította, 38,9 százalékuk támogatta. A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, így a referendum érvényesnek számít.

(MTI/Kárpátalja)