Biden: Folytatódik Kijev hitelezése, ha megalakul az ukrán kormány

2016. április 1., 09:11

Ha megalakul az új kormány, Ukrajna megkapja a hitelgarancia harmadik, egymilliárd dolláros részletét – az ukrán államfő sajtószolgálatának tájékoztatása szerint ezt Joseph Biden amerikai alelnök jelentette be, amikor John Kerry külügyminiszterrel csütörtökön Washingtonban fogadták Petro Porosenko elnököt.

„Joseph Biden szavai szerint az új, a reformokra és az IMF-fel való együttműködésre orientált kormány megalakítása teszi lehetővé a hitelgarancia harmadik, egymilliárd USA-dollár összegű részletének, valamint az egyéb nemzetközi hitelintézetek segélyeinek folyósítását” – áll a sajtószolgálat közleményében, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

Biden ugyancsak tájékoztatta vendégét az Egyesült Államok döntéséről, miszerint pótlólagosan 335 millió dollárt utalnak ki az ukrán biztonsági szektor, többek között Ukrajna Fegyveres Erőinek, a Nemzeti Gárdának és az Állami Határőrszolgálatnak a reformjára.

A találkozón megvitatták a Donyec-medencei helyzet alakulását. Kerry ezzel összefüggésben tájékoztatott legutóbbi moszkvai látogatásának sajátosságairól.

„A tárgyalópartnerek egyetértettek abban, hogy a Minszki Megállapodások politikai részének végrehajtásához Moszkvának teljesítenie kell a biztonsági feltételeket” – hangsúlyozza közlemény.

A felek ugyancsak megvitatták annak lehetőségét, hogy nemzetközi biztonsági misszió települjön a Donyec-medencébe.

A tárgyalópartnerek hangsúlyozták: fontos, hogy Nagyija Szavcsenkót bocsássák szabadon, és haladéktalanul engedjék hozzá az orvosokat.

Ezen kívül a felek leszögezték, hogy az Oroszországi Föderáció ellen bevezetett szankciókat fenn kell tartani mindaddig, amíg Moszkva nem teljesíti maradéktalanul a Minszki Megállapodásokat. Szóba került az is, hogy miként lehetne fokozottabban bevonni az Egyesült Államokat a minszki folyamatba.

Petro Porosenko a maga részéről hangsúlyozta: az ukrán hatalom számára prioritást élvez a korrupció elleni küzdelem és egy hatékony korrupcióellenes rendszer kialakítása.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)