Bomba robbant Pakisztánban, legalább 70-en meghaltak

2016. március 29., 08:50

Május 27-én bomba robbant a kelet-pakisztáni Pandzsáb állam fővárosában, Lahorban. A helyi rendőrség egyelőre még vizsgálja, hogy öngyilkos merényletről van-e szó. A robbanásban a legfrissebb, hétfői hivatalos információk szerint több mint 70-en meghaltak, és több mint 300 ember megsérült.

A robbanás a Gülsán-e-Ikbál parknál történt, ahol a helyi keresztény közösség húsvéti ünnepséget tartott. A bomba akkor robbant fel, amikor a ünneplők éppen elhagyták a parkot. Az áldozatok és a sérültek többsége nő vagy gyerek, a legfrissebb hírek szerint legalább 29 gyermek halt meg.

Helyi hírek szerint egy motorhoz rögzíthették a bombát, a tűzszerészek szerint viszont

a 8-10 kilogrammnyi robbanóanyagot a saját testére erősítette egy öngyilkos merénylő

– írta az MTI. A Pakistantoday 200 körüli sérültről írt, akik közül nagyon sok a súlyos sérült, ezért a halálos áldozatok száma is emelkedhet még. A forrásaik szerint a park tömve volt pihenő családokkal, ezért is sikerülhetett ilyen durván a robbantás. A mentők leírása szerint minden elárasztott a vér a helyszínen, és a park tele van szétszóródott emberi darabokkal.

Időközben a pakisztáni hadsereg is a merénylet színhelyére érkezett, és a sebesültek elszállításában segédkezik. Lahor városának parkjait a hatóságok bezárták, és felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon.

A merénylet elkövetőjeként a pakisztáni tálib szélsőséges mozgalom egyik szárnyához, a Tehrik-e Talibánhoz köthető, Dzsamat ul-Ahrar nevű iszlamista csoport jelentkezett. A Dzsamat ul-Ahrar egyik szóvivője egy hírügynökségnek azt mondta: „Azért követtük el a merényletet, mert a keresztények a mi célpontjaink”. A támadás áldozatainak többsége ugyanakkor – amint arra Hajder Asraf rendőrségi szóvivő rámutatott – muszlim vallású volt. „Mindenki ebbe a parkba jár” – mondta a rendőrség tisztségviselője, írja az MTI.

A terrorszervezet egy másik képviselője szerint merényletük „a keresztények és a kormány” ellen egyaránt irányult, a pakisztáni hadsereg ugyanis a kormány utasítására az utóbbi több mint egy évben fokozta a tálibok elleni hadműveleteit.

A Dzsamat ul-Ahrar bejelentette azt is, hogy további támadásokra készülnek, köztük iskolák és egyetemek ellen is.

(mti.hu/VV)