Iszlám Állam – Ukrajnában 25 külföldit, többségében oroszt vettek őrizetbe

2016. március 24., 08:55

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló 25 külföldit, köztük 19 orosz állampolgárt vettek őrizetbe az utóbbi időszakban Ukrajnában – közölte szerdán Vaszilij Hricak, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke.

Hricak azt nem pontosította, hogy milyen hosszú idő alatt vettek őrizetbe ennyi személyt. Szavai szerint az elmúlt időszakban több különleges műveletet hajtott végre az SZBU, amelyeknek során négy tranzitközpontot fedeztek fel. Ezek helyét sem árulta el.

Kifejtette, hogy Ukrajnát az IÁ „tagjai, képviselői és hívei” tranzitországnak használják: Oroszországból, illetve a posztszovjet térség más államaiból Ukrajnán és Törökországon keresztül jutnak el Szíriába. Megjegyezte, hogy Oroszország területén a jelek szerint szabadon mozoghatnak. „Nem hallottam ugyanis egyetlen komoly esetről sem, amelyben az orosz titkosszolgálatok az Iszlám Állammal kapcsolatban lévőket vettek volna őrizetbe” – tette hozzá.

Előző nap az SZBU vezetője kijevi sajtótájékoztatóján kijelentette: „Nem lenne meglepődve, ha kiderülne, hogy a Brüsszelben végrehajtott robbantásos merényletek mögött az orosz titkosszolgálatok állnának, és ez is egy eleme lenne az Oroszország által elszabadított hibridháborúnak.”

A keddi brüsszeli támadások elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

(MTI/Kárpátalja)