Drágul a vodka

2016. március 24., 09:02

A szeszesitalok jövedéki adójának 50 százalékos emelése, valamint a szesz árának kis híján 19 százalékos növekedése következtében egy palack vodka (0,5 liter) ára 74 hrivnyára nő – idézi az Ekonomicsna Pravda a Nemiroff sajtóközleményét.

„Egyetlen 0,5 liter űrtartalmú palack előállítása egy legális vállalat üzemében17,94 hrivnyába kerül. Korábban a jövedéki adó 14,21 hrivnyát tett ki, jelenleg (március 1-jétől – a szerk.) 21-et. Ehhez jönnek a 20 százalékos áfa – 7,82 hrivnya –, továbbá a logisztikai kiadások (15%) és a kiskereskedelmi árrés (maximum 30%), ami egy palack árát 70 hrivnyára növeli” – áll a cég sajtóközleményében.

A Nemiroffnál hangsúlyozzák, hogy a vásárló csak ezen az áron juthat garantáltan minőségi italhoz.

„Ezen kívül a vodka árában meg fog mutatkozni a nyersanyag drágulása, amelyet az Ukrszpirt (a szeszesitalgyártók által felhasznált szeszt előállító állami vállalat – a szerk.) április 1-jével jelentett be. A vállalat ezt a lépést azzal magyarázza, hogy a gabonának, amely a termék önköltségi árának 60 százalékát teszi ki, 30 százalékkal nőtt a beszerzési ára” – közölte a Nemiroff sajtószolgálata.

Az Ukrszpirtnél ezenkívül azt is megjegyzik, hogy 15 százalékkal drágult a villamos energia.

„Áprilistól egy dekaliter Luksz osztályú szesz ára 285 hrivnyát tesz ki áfával, ami 18,75 százalékkal magasabb a jelenlegi árnál” – olvasható az állami vállalat sajtóközleményében.

A Nemiroff szerint ezzel egy félliteres palack vodka előállításához szükséges nyersanyag ára 12-ről 14,25 hrivnyára nő. Ily módon egy palack ára a gyárban már áprilisban meghaladja a 20 hrivnyát.

„Plusz 21 hrivnya jövedéki adó, plusz 20% áfa. Majd ismét felszámítjuk a logisztikai kiadásokat (15%) és a kiskereskedelmi árrést (maximum 30 százalék). Ebből következik, hogy egy Luksz osztályú szeszből készült minőségi ital minimális ára eléri a 74 hrivnyát” – jelezték a cégnél.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)