Tovább zsugorodott a kiskereskedelmi forgalom

2016. március 22., 12:01

Ukrajnában a kiskereskedelmi forgalom 1,7 százalékkal 164,7 milliárd hrivnyára csökkent az idei esztendő első két hónapjában 2015 azonos időszakához képest (összevethető árakon számítva) – közölte Ukrajna Állami Statisztikai Szolgálatának tájékoztatása alapján a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A jelentés szerint a legnagyobb mértékben Donyeck és Csernyivci megyékben esett vissza a kiskereskedelmi forgalom – 6,7 milliárd, valamint 2,2 milliárd hrivnyára (10,8, illetve 18,9 %-kal).

Ugyanakkor a legjobb forgalomnövekedési mutatókat a kiskereskedelemben 2016 januárjában és februárjában Luhanszk (8,5 %-kal, 1,7 milliárd hrivnyára), valamint Poltava és Herszon megyékből (9,3 %-kal, 5,6 milliárd, illetve 4 milliárd hrivnyára) jelentették. Kijevben a kiskereskedelmi forgalom 2 százalékkal bővült a vizsgált időszakban.

A kiskereskedelmet bonyolító vállalatok kiskereskedelmi forgalmának volumene az év első két hónapjában 78,5 milliárd hrivnyára esett vissza, ami 0,6 százalékos csökkenést jelent 2015 azonos időszakához képest. Ugyanakkor a vállalatok nagybani áruforgalma január és február során 161,9 milliárd hrivnyát tett ki, ami 6,2 százalékkal marad el az előző esztendő azonos időszakának mutatójától.

A Dzerkalo Tizsnya egy korábbi elemzésében jelezte, hogy a fogyasztói kereslet csökkenésével a válságban lévő ukrán gazdaság az utolsó olyan meghajtót is elveszítette, amely mozgásba lendíthetné.

(zn.ua/Kárpátalja)