Brüsszelt megtámadták: robbantássorozat, halottak, pánik a belga fővárosban

2016. március 22., 14:21

Kettős robbanás történt kedd reggel a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren, a detonációk oka egyelőre ismeretlen. Találtak egy harmadik pokolgépet is, és robbantottak a metróban is. A terrortámadásnak hivatalos források szerint 26 halottja és 136 sérültje van, köztük két magyar sebesülttel. Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget. Sajtóhírek szerint az Iszlám Állam áll a támadások mögött.

A Le Soir című helyi lap értesülései szerint a robbanások röviddel reggel 8 óra után történtek a repülőtér indulási oldalán, az American Airlines légitársaság irodája közelében. Találtak egy harmadik pokolgépet is a reptéren. Hivatalosan megerősítették, hogy öngyilkos merénylet történt a brüsszeli repülőtéren.

Az emberek a robbanások után pánikba estek, azonnal rohantak kifelé a reptérről - mondta az MTVA brüsszeli tudósítója. A helyszínen mindenhol otthagyott csomagok hevernek.

A légikikötő felett fekete füst gomolygott, több helyen betörtek az ablakok és leszakadt a plafon

Szemtanúk szerint lövések dördültek és arab nyelvű kiabálások hallatszottak a brüsszeli repülőtéren közvetlenül a kettős robbanás előtt.

Robbanás történt egy brüsszeli metróállomáson is, az uniós intézmények közelében - jelentette az RTBF belga közszolgálati csatorna. Legalább tizenöt sérültje van a detonációnak - jelentette a belga média szemtanúkra hivatkozva.

A detonációt követően többen is a síneken futva menekültek el az állomásról. A metró lejáratánál fekete füst gomolyog a helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint.

A belga szövetségi ügyészség terrortámadásnak minősítette a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a városközpontban történt kedd reggeli robbantásokat.

A Maelbeek metróállomásnál elkövetett robbantásnak tizenöt halottja és 55 sebesültje van a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB) közlése szerint. A reptéren tizenegyen vesztették életüket és 81-en sebesültek meg - mondta Maggie De Block belga egészségügyi miniszter.

Sajtóhírek szerint az Iszlám Állam áll a támadások mögött. A dzsihadista szervezet hívei a közösségi hálókon ünnepelték kedden a brüsszeli robbantásokat.

"Úgy látszik, az Iszlám Államban (harcoló) testvéreink elhagyták Moszult és Rakkát, és áttették a fővárost Brüsszelbe" - áll egy arab nyelvű Twitter-üzenetben. "A minap elfogták (a párizsi támadások fő szervezőjének számító) Salah Abdeslamot, ma meg már meg is bosszulták őt a társai. Az Iszlám Állam üzenete az ellenségeinek egyértelmű: nem hagyunk békén titeket!" - írta a milícia egy másik támogatója.

A brüsszeli merényletek kapcsán egy szimpatizáns azt írta: "Ha a hitetlenek muzulmánokat bombáznak, azt terrorellenes harcnak hívjátok, de ha az Iszlám Állam hitetleneket öl meg, arra azt mondjátok: terrorcselekmény."

Belgiumban elrendelték a legmagasabb, negyedik szintű terrorkészültséget - jelentette be Jan Jambon belga belügyminiszter. A belga fővárosban leállították a teljes tömegközlekedési hálózatot, lezárták az összes metróállomást - közölte a brüsszeli tömegközlekedési vállalat (STIB).

A helyi hatóságok bejelentették, hogy kiürítik és lezárják a légikikötő épületét. Az érkező járatokat más repülőterekre terelik át.

Lezárták a főbb vasútállomásokat is a belga fővárosban - jelentette be az SNCB belga állami vasúttársaság. Egyelőre a Londonba közlekedő Eurostar nemzetközi expresszvonatok sem járnak.

A kedd reggeli robbantásokat követően, biztonsági okokra hivatkozva lezárták az autóközlekedést segítő alagutakat Brüsszelben - közölte rendőrségi forrásra hivatkozva a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap. A rendőrség a város alatt kialakított, a forgalom gyorsítása érdekében épített valamennyi közlekedési alagutat lezárta.

Több sajtóorgánum szerint terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait. Az MTVA brüsszeli tudósítója szerint a francia határ van zárva, a holland nyitott, a németről pedig nincs egyelőre információ.

Megerősítették a katonai jelenlétet is. Korábbi hírek alapján 225 katonával erősítették meg Brüsszel védelmét. A helyi sajtó hírei szerint fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el a nukleáris létesítményeknél is.

A belváros felett helikopterek köröznek, a telefonvonalak nem működnek Brüsszelben.

Az utcán is lehetett érezni a brüsszeli metróban történt keddi robbanást - nyilatkozta a belga fővárosból az M1 aktuális csatornának Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke, aki az elsők között érkezett a Maelbeek nevű metróállomáson megsérültek ellátására.

Göndöcs Zsigmond - aki egy konferenciára érkezett Brüsszelbe - azt mondta: olyan érzése volt, mintha kicsit megremegne a föld. Tapasztalatairól beszámolva kiemelte: a sérültek között nem volt magyar. Elmondta: ahol lehetett, vérzést csillapított, munkáját 10-15 laikus is segítette. Arról is beszélt, hogy nagy lehetett a láng a metróban, szinte mindenkinek, aki feljött a felszínre, meg volt pörkölődve a haja.

A brüsszeli magyar nagykövetségnek két magyar sérültről van tudomása a repülőtéren és az uniós negyed közelében történt robbantásokban - közölte Nagy Zoltán, Magyarország brüsszeli nagykövete az M1-en. Hozzátette: magyar halálos áldozatról nincs tudomásuk.

Nagy Zoltán az MTI-nek megerősítette, hogy a Brussels Airlines Budapestről érkező repülőjárata biztonsággal leszállt Brüsszelben. A gépen ült Schiffer András, az LMP társelnöke is. Az MTI-nek elmondta: Semmilyen mozgás nem tapasztalható a brüsszeli Zaventem repülőtér kifutóján; a reptérre utolsóként leszállni engedett gépek utasai nem szállhattak ki a repülőből, majd 10 óra 20 perckor egy biztonsági zónába terelték őket.

Tájékoztatást adott arról is, hogy a nagykövetség közösségi oldalán folyamatosan frissített tájékoztatást adnak az eseményekről, valamint közzétették az érintett belga hatóságok vészhelyzeti telefonszámait, amelyen érdeklődni lehet esetleges személyes érintettség okán.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője is elmondta: az utolsó gép, ami a brüsszeli repülőtérre leszállt egy Budapestről indult belga járat volt. Magyarországról röviddel 6 óra 30 perckor szállt föl, és 8 óra 37 perckor le is szállt a brüsszeli repülőtéren. Ez egy Airbus 319-es gép volt, ebben 100-120 ember utazhat.

A Budapest Airport Zrt. közlése szerint törölték a robbantások miatt kiürített és lezárt brüsszeli reptérre induló vagy onnan érkező keddi járatokat. A honlapon megjelent tájékoztatás szerint ez a Brussels Airlines két-két Zaventemből induló és oda tartó járatát érinti, a Wizzair gépei, amelyek a charleroi-i légikikötőt használják, továbbra is felszállnak és landolnak.

Orbán Viktor megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együttérez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván. A miniszterelnök Tatabányán tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva azt mondta: a terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni. Hangsúlyozta: erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között. Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki Fülöp belga királynak.

A brüsszeli robbantások nyomán a kormányfő ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát - jelentette be a belügyminiszter kedden a Parlamentben újságíróknak nyilatkozva.

Pintér Sándor elmondta: a miniszterelnök döntött a terrorfokozat emeléséről. Ennek megfelelően járőröket és páncélozott gépjárműveket vezényelnek a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, továbbá a metrók területén és a Parlament előtti Kossuth téren a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megjelennek. Kérdésre elmondta: a kettes a második legmagasabb fokozatú terrorkészültség. A rendőrség ellenőrző és átengedőpontot állít fel a ferihegyi repülőtérre bevezető út elágazásánál.

Eközben az index.hu szerint a brüsszeli ügyészség több korábbi brüsszeli rendőri akcióhoz hasonlóan arra kérte a belga sajtót, hogy ne számoljanak be folyamatban lévő műveletekről. A Daily Mail közben azt írta, hogy a rendőrök átnézik a reptéri térfigyelők több órányi felvételét, amiken állítólag az is látható, ahogy az egyik merénylő működésbe hozza a robbanómellényét, illetve a belga krízisközpont arra kéri az embereket, hogy fogják vissza a videók és zenék streamelését, hogy megelőzzék az internetes hálózat túlterhelődést, mindemellett a központ arra szólította fel a brüsszeli vállalatokat, hogy tartsák bent alkalmazottaikat.

(hirado.hu/index.hu/rsz)