A IMF kész folytatni az együttműködést Ukrajnával, de világos helyzetet akar

2016. március 4., 20:08

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kész folytatni az együttműködést Ukrajnával a 2015-ben jóváhagyott kibővített finanszírozási program keretében, de bizonyosságot vár Kijevtől a kormányt és a parlamenti koalíciót illetően – közölte Gerry Rice, az IMF kommunikációs osztályának igazgatója hagyományos washingtoni sajtótájékoztatóján, amelyről az UNIAN számol be.

„Több egyértelműséget szeretnénk a koalícióval, a kormánnyal. Bár el kell ismerni, hogy Porosenko elnök elég egyértelműen kinyilvánította a reformok iránti elkötelezettségét” – jelentette ki az igazgató.

Rice hangsúlyozta, hogy nem titkos azoknak a reformoknak a listája, amelyeket az Alap vár el Ukrajnától, egyaránt benne foglaltatik magában a finanszírozási programban és a program második felülvizsgálatáról előkészített, elfogadás előtt álló memorandum tervezetében.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy az IMF és Ukrajna 2015 márciusában hagyta jóvá az ukrán gazdaság finanszírozásának programját a kibővített finanszírozási mechanizmus (Extended Fund Facility, EFF) felhasználásával négy évre, 17,5 milliárd dolláros hitelkerettel.

A finanszírozási program második felülvizsgálatáról összeállított memorandum elfogadása a feltétele annak, hogy Ukrajna hozzáférjen a hitelkeret harmadik, 1,7 milliárd dolláros részletéhez, illetve az IMF pozitív döntése nyomán válik lehívhatóvá Kijev számára további 2,3 milliárd dollárnyi egyéb pénzügyi segély az Európai Uniótól, valamint a Világbanktól, illetve 1 milliárd dollár értékű hitelgarancia az Egyesült Államoktól. A memorandumról folytatott tárgyalások a Jacenyuk-kormány esetleges menesztésének hírére szakadtak meg februárban.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója akkor nyugtalanságának adott hangot az országban kialakult helyzet, az államigazgatási reform lassulása és a korrupció elleni hatékony fellépés késlekedése miatt. Hozzátette: amennyiben hiányzik a törekvés a reformok felgyorsítására, a korrupció elleni küzdelem fokozására, nehezen képzelhető el, miként folytathatja az Alap Ukrajna finanszírozását.

Natalija Jareszko pénzügyminiszter kijelentette, hogy amennyiben Ukrajnában kormányváltásra kerül sor, az IMF szüneteltetni fogja a finanszírozási programot, s csak akkor újítják fel az együttműködést Kijevvel, ha a kormány kész lesz teljesíteni az elődje által vállalt kötelezettségeket.

Valerija Hontareva, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke nemrég jelezte, hogy lassan áll helyre az együttműködés az IMF-fel.

(unian.ua/epravda.com.ua/Kárpátalja)