ENSZ: már több mint kilencezren vesztették életüket a Donyec-medencében

2016. március 3., 14:00

A Donyec-medencei konfliktus kezdete óta 9167 ember vesztette életét, több mint 21 ezer pedig megsebesült – olvasható az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosságának jelentésében, melyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A csütörtökön Kijevben bemutatott jelentés a 2014 áprilisa és 2016 februárja közötti időszak adatait összegzi.

„Összességében az ENSZ Emberi Jogok Főbiztossága a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében 30 211 sértettet tart nyilván (a civil személyek, az Ukrán Fegyveres Erők katonái és a fegyveres csoportosulások köréből). Közülük 9 167-et megöltek, 21 044-en megsebesültek” – áll a dokumentumban.

Az ENSZ egyúttal jelzi, hogy a konfliktus övezetében Kelet-Ukrajnában mintegy hárommilliónyian élnek.

„Közel hárommillió személy él azokban a régiókban, amelyekre közvetlenül kiterjed a konfliktus (2,7 milliónyian a fegyveres csoportok által ellenőrzött térségekben, 200 ezren az ütközési vonal közelében, Ukrajna által ellenőrzött területen)” – derül ki a dokumentumból.

Ugyancsak az Ukrajinszka Pravda jelentette Olekszandr Motuzjanikra, az elnöki hivatal szóvivőjére hivatkozva csütörtökön, hogy az elmúlt 24 órában egy katona meghalt, egy pedig megsebesült a terrorellenes művelet övezetében. Az elhunyt katonával mesterlövész golyója végzett, társa a Piszki elleni szakadár tüzérségi támadás alatt sebesült meg.

A portál úgy tudja, hogy a szakadár erők csütörtökön hajnalban két alkalommal Hrad rakéta-sorozatvetőből nyitottak tüzet az általuk ellenőrzött Donyeckből és Sztaromihajlivkából az ukrán hadsereg állásaira Krasznohorivkánál és Neveljszknél. Szerdán este Mariupol térségében, Talakivkánál és Hnutovénél lőtték az ukrán állásokat 120 milliméteres aknavetőkből. A minszki megállapodások értelmében a Hradokat és a 120 milliméteres aknavetőket egyaránt legalább 21 kilométerre vissza kellett volna vonni a demarkációs vonaltól. Amúgy az elmúlt 24 óra során összesen 62 alkalommal nyitottak tüzet a szakadárok a kormányerőkre.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)