Jacenyuk és Porosenko titokban találkozott Kolomojszkijjal

2016. február 24., 09:09

Az elmúlt hét végén Petro Porosenko elnök és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök zárt tárgyalásokat folytatott Ihor Kolomojszkijjal, a Privat csoport társtulajdonosával – jelentette az Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

A portál szerint a milliárdos szombaton, február 20-án érkezett Kijevbe Arszen Avakov belügyminiszter meghívására. Kolomojszkij előbb Jacenyukkal találkozott, majd vasárnap, február 21-én 15 órakor az oligarcha felkereste az elnöki adminisztrációt, ahol megbeszélést folytatott Porosenkóval. A DT úgy tudja, az utóbbi találkozó megszervezésében részt vett Vitalij Homutinnik parlamenti képviselő. Se az elnök sajtószolgálata, se a kormány nem adott ki közleményt ezekről a megbeszélésekről.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy február 16-án a parlament elégtelennek minősítette a kormány 2015-ös munkáját, azonban valamivel később nem kapta meg a szükséges számú szavazatot a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány.

Néhány képviselő még aznap este jelezte, hogy a kormánnyal szembeni szavazás kudarcát előre eltervezték. Musztafa Najjem, a parlamenti koalícióhoz tartozó Petro Porosenko Blokkja párt képviselője egyenesen kijelentette, hogy a szavazás sikertelensége egyfelől az oligarchák – Rinat Ahmetov, Ihor Kolomojszkij és Szerhij Ljovocskin –, másfelől Petro Porosenko elnök és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök összeesküvésének eredménye.

„Ami ma (február 16-án – a szerk.) és az elmúlt héten történt az ülésteremben, egy jól megrendezett előadás volt, amelyben a kényszerű áldozat szerepét Viktor Sokin legfőbb ügyész játszotta el” – tette hozzá a honatya arra utalva, hogy Sokin az államfő felszólítására kedden benyújtotta lemondását, míg Jacenyuk kormányfő magára nézve nem tartotta kötelezőnek az elnök felszólítását a távozásra.

„Minden tiszteletem azoké a kollégáimé, akik a kormány menesztésére szavaztak, de kihasználták őket” – mutatott rá Najjem.

A DT azt írja, Porosenkót erre a lépésre Joe Biden amerikai alelnök álláspontja késztethette: a Fehér Ház ellenezte a hivatalban lévő ukrán miniszterelnök menesztését.

(zn.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)