Az Amnesty International kevesli, ami a Jevromajdanon történt jogsértések ügyében történt tavaly

2016. február 24., 18:42

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet nem tekinti elegendőnek, ami 2015-ben történt a Jevromajdan aktivistái ellen elkövetett törvénysértésekben érintettek felelősségre vonása ügyében – derül ki a szervezet 2015. évi jelentéséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda és az UNIAN ismertet. A jelentés 160 országról tartalmaz helyzetértékelést az emberi jogok terén.

„A tiltakozások befejezése óta eltelt két év során nem történt meg minden a bűnüldöző szervek azon munkatársainak felelősségre vonása érdekében, akik érintettek a tiltakozások résztvevőivel szembeni jogellenes, felesleges és törvénysértő erőszakban” – közölte Tetjana Mazur, az AI ukrajnai vezérigazgatója kijevi sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint novemberben a Legfőbb Ügyészség bejelentette, hogy közel kétezer incidens ügyében folytatnak nyomozást, több mint 280 személyt gyanúsítottak meg.

Mazur tájékoztatása szerint két diákot elítéltek aktivisták bántalmazásáért 2014. január 21-én.

„Azonban más, a Jevromajdannal kapcsolatos ítélet nem született 2015 során… Van haladás, de nem elégséges” – tette hozzá.

Az Ukrajinszka Pavda emlékeztet, korábban a Majdanon életüket vesztettek és a sérültek családjai felhívást intéztek Petro Porosenko elnökhöz, a parlament elnökéhez és bírósági vezetőkhöz, melyben a Jevromajdan résztvevői ellen törvénytelen ítéleteket hozó bírák felelősségre vonását sürgették.

Kraszimir Jankov, az AI szakértője az éves jelentést ismertetve a sajtótájékoztatón jelezte: a Donyec-medencei konfliktusban mindkét fél követett el háborús bűncselekményeket, „többek között kínzást és foglyok bántalmazását”.

(pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)