Porosenko aggódik a szakadárok tűzszünetsértései miatt

2016. február 23., 16:40

Aggodalmának adott hangot Petro Porosenko ukrán elnök amiatt, hogy a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok számos alkalommal megsértik a tűzszünetet, ráadásul a minszki megállapodások alapján tiltott fegyverekkel – adta hírül az ukrán elnöki hivatal hétfő éjjeli közleményében.

Petro Porosenko, Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a „normandiai négyek”, azaz Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország külügyminisztereinek március 3-ai párizsi találkozója előtt egyeztette álláspontját Kijevben a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus rendezéséről.

A felek megállapították, hogy a teljes fegyvernyugvás eléréséhez Oroszország politikai akaratára van szükség.

Az ukrán államfő kiemelte annak fontosságát, hogy az EBESZ-megfigyelők eljuthassanak a szakadárok által megszállt terület minden pontjára, beleértve az általuk ellenőrzött ukrán–orosz határszakaszt.

„A felek megvitatták továbbá egy nemzetközi misszió jelenlétének lehetőségét a Donyec-medencében, mint fontos előfeltételt ahhoz, hogy a helyhatósági választásokat az ukrán jogszabályoknak és az EBESZ alapelveinek megfelelően tartsák meg” – közölte az elnöki hivatal.

A német és a francia külügyminiszter kedden ukrán kollégájukkal, Pavlo Klimkinnel folytattak megbeszélést. A találkozót követő sajtótájékoztatón az ukrán diplomácia vezetője kijelentette: Oroszország úgy akarja visszaintegrálni a Donyec-medencét Ukrajnába, hogy az továbbra is orosz befolyás alatt maradjon.

Moszkva fő célja ezzel, hogy tovább destabilizálja Ukrajnát – tette hozzá.

Klimkin szerint a tavaly februári minszki megállapodásban rögzített alkotmánymódosításnak azt a célt kell szolgálnia, hogy a Donyec-medencében élők kapjanak lehetőséget az önigazgatásra. Leszögezte ugyanakkor, hogy az Alkotmány módosítása nem legitimálhatja a szakadár területek jelenlegi vezetőit, akik meghamisított eredményű választások útján kerültek hatalomra.

Steinmeier újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy az ukrán Alkotmány módosítása továbbra is lényeges, de jelenleg nem elsőrendű fontosságú a rendezési folyamatban.

(MTI/Kárpátalja)