Napi jelentés az ATO-ból: egy halott és három sebesült katona

2016. február 18., 14:52

Az elmúlt 24 óra során egy ukrán katona életét vesztette, további három pedig megsebesült a terrorellenes művelet (ATO) során – közölte szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön Olekszandr Motuzjanik, az elnöknek a terrorellenes művelettel kapcsolatos kérdésekben illetékes szóvivője.

Az ezredes tájékoztatása szerint, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet, az ukrán hadsereget Donyeck alatt, Piszki közelében érte a legnagyobb veszteség, amikor huzalos akna robbant katonák alatt. A robbanástól egy ember életét vesztette, ketten megsebesültek. Egy további katona Marjinkánál sebesült meg az ellenséges aknatűzben.

Az elmúlt nap folyamán a szeparatisták 47 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán állásokra – jelentette Facebook-oldalán az ATO vezérkarának sajtóközpontja. A kézifegyverek és a különböző rendszerű gránátvetők mellett több ízben a minszki megállapodás által tiltott nehézfegyverzetet is bevetettek: 122 milliméteres ágyúból és önjáró lövegekből, illetve 80 és 120 milliméteres aknavetőkből szintén adtak le lövéseket. A legtöbbször Donyeck és Horlivka térségében sértették meg a tűzszünetet az elmúlt 24 órában.

Ukrán felderítési adatok értelmében, melyeket ugyancsak Motuzjanik idézett az UNIAN közlése szerint, megerősítik az „Orosz Föderáció fegyveres erőinek megszálló kontingensét” a Donyec-medencében, egyebek mellett kétszázadnyi orosz katona érkezett Antracit városába.

A Dzerkalo Tizsnya internetes változata által idézett Dmitro Timcsuk, az Információs Ellenállás civil csoport koordinátora ugyanakkor arról számolt be, hogy a szeparatisták légvédelmi egységeket csoportosítanak át Donyeck térségébe.

(pravda.com.ua/zn.ua/unian.ua/Kárpátalja)