Matyiosz: Több mint ezer katona nem harcokban esett el

2016. január 30., 14:27

A terrorellenes műveletben (ATO-ban) részt vett katonák közül több mint ezren nem a harcokban estek el – közölte Anatolij Matyiosz legfőbb katonai ügyész a Mir internetes kiadványnak adott interjújában, melyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Mindjárt megnevezem önnek az ukrán hadsereg nem harci, visszafordíthatatlan, és egészségügyi veszteségeinek számait. Három ezred. Több mint ezer fő – ez a nem harci veszteség az ATO-ban” – jelezte.

„A katonatársak lelövése, fegyverrel való óvatlan bánásmód, halálos kimenetelű sérülés, közlekedési baleset, állítólagos szívbetegségek. Ki dolgozik a katonaorvosi bizottságokban? Az elnök? Nem, hanem a járási ambulancia orvosa, aki az egészséges Ivánból 100-200 hrivnyáért beteget csinált, a beteget pedig, akinek nem volt pénze, hogy fizessen, elküldte harcolni…” – tette hozzá Matyiosz.

„Most pedig ez az ember odakerült és iszik. Megtörtént, hogy az egyik „hős” részeg fejjel gránátot dobott a vaskályhába. Tizenhárom ember veszett oda! Hová soroljuk őket? Melyik ukrán akarja ezt hallani?” – mondta el a legfőbb katonai ügyész.

Közölte azt is, hogy a Belügyminisztérium Tornádó különleges századának 9 katonáját már bíróság elé állították, további 15-öt pedig köröznek.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Tornádó nyolc katonáját kínzással, nemi erőszakkal és egyéb súlyos bűncselekményekkel vádolják.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)